Έγκλημα Μαδούρο κατά της ανθρωπότητας καταγγέλει στο ΔΠΔ η Ομάδα της Λίμα

Sharing is caring!

Η Ομάδα της Λίμα, που συνεδρίασε σήμερα στην Μπογκοτά, αποφάσισε να ενημερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη “σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση” στην οποία έχει βυθίσει τη Βενεζουέλα ο πρόεδρός της, Νικολάς Μαδούρο.

  • Οι 14 χώρες-μέλη της Ομάδας αυτής καλούν το ΔΠΔ “να λάβει υπόψη του” τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, “την εγκληματική βία του Μαδούρο ενάντια στον πληθυσμό και την άρνηση του να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια”, γεγονότα που, όπως υποστηρίζεται, “συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η Ομάδα της Λίμα τονίζει ότι στηρίζει μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα, “χωρίς τη χρήση βίας”, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που διάβασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο.

  • Οι 14 χώρες ζήτησαν να αποχωρήσει άμεσα από την προεδρία ο Μαδούρο, ώστε να ξεκινήσει η δημοκρατική μετάβαση, με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Παράλληλα, τον κατέστησαν υπεύθυνο για την ασφάλεια του Χουάν Γκουαϊδό, σημειώνοντας ότι θεωρούν αξιόπιστες τις απειλές που έχει δεχτεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών που έχουν λιποτακτήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας και έχουν περάσει τα σύνορα για να φτάσουν στην Κολομβία τις τελευταίες ώρες.

  • Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας, ανέρχονται σε 167. Τουλάχιστον πέντε, μεταξύ των οποίων και ένας ντυμένος με πολιτικά, διέσχισαν σήμερα τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει τις δύο χώρες. Οι δύο συνοδεύονταν από σκύλους, ειδικά εκπαιδευμένους για να εντοπίζουν ναρκωτικές ουσίες.

“Πολλοί φτάνουν με τις οικογένειές τους, γιατί φοβούνται αντίποινα” ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες, προσέφερε αμνηστεία στους στρατιωτικούς που δεν θα υπακούσουν στην κυβέρνηση του Μαδούρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
25/02/2019 23:52

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Βενεζουέλα: 4 νεκροί, 58 τραυματίες και 9 αγνοούμενοι

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin