Έρευνα Palmos: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις 120 δόσεις

Sharing is caring!

Τελευταία ανανέωση 10:23 | 02 Μάιος. 2019

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να ανακοινωθεί το νέο θετικό πακέτο οικονομικών μέτρων που θα εστιάζει στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης μετά το τέλος των μνημονίων. Η αρχή θα γίνει με την κατάθεση των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια των εκτεταμένων φοροελαφρύνσεων.

Τα νομοσχέδια, η ψήφιση των οποίων αναμένεται να γίνει άμεσα, θεωρείται δεδομένο πως θα περιλαμβάνουν μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, μείωση του χαμηλού συντελεστή στην φορολογία εισοδήματος και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο των εξαγγελιών του περασμένου Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ. Στο τραπέζι βρίσκονται και αλλά φιλολαϊκά μέτρα – όπως η 13η σύνταξη -, το τελικό πακέτο όμως θα κλειδώσει μετά από διαβουλεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων με άμεσο αντίκρυσμα στα εισοδήματα των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έρευνας της Palmos Analysis για το Tvxs.gr η  οικονομία και η προσωπική οικονομική κατάσταση αποτελεί και το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο των πολιτών. Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να στραφεί προς τα εκεί το επόμενο διάστημα, ενώ φαίνεται πως οι πολίτες έχουν ιδιαίτερα θετική άποψη για τις προωθούμενες πρωτοβουλίες. Ειδικότερα για τις 120 δόσεις το 73% των πολιτών δηλώνει πως πρόκειται για μια ρύθμιση, που είναι “πολύ” έως “αρκετά σημαντική” για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, έναντι μόλις 13% που υποστηρίζει πως το εν λόγω μέτρο είναι “λίγο έως καθόλου σημαντικό”. Κάπως διαφορετική είναι πάντως η εικόνα όταν το ερώτημα αφορά προσωπικά τους συμμετέχοντες. Εκεί οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες καθώς 40% δηλώνει πως η ρύθμιση για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι “πολύ έως αρκετά σημαντική”, ενώ το 41% απαντάει “λίγο έως καθόλου”.

Θετική είναι η άποψη των πολιτών και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που προωθήθηκε στο αμερικανικό κογκρέσο με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το 72% δηλώνει πως είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή. Επίσης σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προωθήσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και την υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της απόφασης με την οποία καλείται η κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση αυτών, το 82% δηλώνει πως πρόκειται για μια πολύ έως αρκετά σημαντική κίνηση έναντι μόλις 17%, που τη θεωρεί “λίγο έως καθόλου σημαντική”. 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin