Έρχεται κύμα παγκόσμιας αστικοποίησης

Sharing is caring!

Έρχεται κύμα παγκόσμιας αστικοποίησης

Η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να εισέλθει σε ένα νέο κύμα αστικοποίησης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Στην βαθμιαία μεταβολή του πληθυσμού θα ηγούνται η Αφρική και η Ασία, οι οποίες αναμένονται να προσθέσουν 1,6 δισεκατομμύρια άτομα στις πόλεις τους στα επόμενα 25 χρόνια.

Η ταχύτητα και η κλίμακα της αναπόφευκτης παγκόσμιας αστικοποίησης είναι τόσο μεγάλη που οι περισσότερες χώρες δεν θα είναι έτοιμες για την επίδραση που θα έχει σε αυτές.

«Στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια αστική ανάπτυξη σαν και αυτή. Κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές», λέει η Thoraya Obaid, εντεταλμένη διευθύντρια για τις μετρήσεις του πληθυσμού από τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι περισσότερες πόλεις, στις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν ήδη πιεστικές ανησυχίες όπως το έγκλημα, η έλλειψη καθαριότητας και υγιεινής, η εξάπλωση των φτωχογειτονιών. Αυτά τα προβλήματα όμως ωχριούν σε σύγκριση με αυτά που θα προκληθούν από την μελλοντική πληθυσμιακή αύξηση. Αν δεν οργανώσουμε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισής του φαινόμενου, τότε θα αποβεί καταστροφικό για την ανθρωπότητα» συμπλήρωσε η Thoraya Obaid.

Όπως αναφέρει η Guardian, η μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση των πόλεων θα πραγματοποιηθεί στην Ασία, όπου ο αριθμός των αστών αναμένεται να διπλασιαστεί στα 2,6 δισεκατομμύρια έως το 2030. Η Αφρική αναμένεται να προσθέσει 440 εκατομμύρια κόσμου στις πόλεις της, ενώ η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική κοντά στα 200 εκατομμύρια. Ο αγροτικός πληθυσμός προβλέπεται ότι θα μειωθεί παγκοσμίως κατά 28 εκατομμύρια κόσμου.

Όμως η αστικοποίηση μπορεί να επιφέρει και θετικά αποτελέσματα. «Καμία χώρα κατά την βιομηχανική περίοδο δεν πέτυχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη χωρίς την αστικοποίηση», τόνισε η κ. Obaid και συμπλήρωσε ότι «οι πόλεις συγκεντρώνουν φτώχεια, όμως παρέχουν στους φτωχούς την ελπίδα της αποφυγής της. Τα πιθανά οφέλη της αστικοποίησης, που περιλαμβάνουν ευκολότερη πρόσβαση σε κέντρα υγείας και εκπαίδευσης, ξεπερνούν μακράν τα μειονεκτήματα της αστικοποίησης».

Από την αστικοποίηση αναμένεται να επηρεαστεί και το κλίμα. Σε έναν φαύλο κύκλο, οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν την ζήτηση της ενέργειας για τα κλιματιστικά στις πόλεις, κάτι που θα επηρεάσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αστικοποίση θα μπορούσε ακόμη να καταστήσει τις πόλεις μη βιώσιμες, ενώ η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί στις αστικές περιοχές 2-6 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin