Ανάπτυξη 1,3% το α’ τρίμηνο του 2019

Sharing is caring!

Το καλοκαίρι αναμένεται να «ζεσταθεί» η αγορά – Ρεκόρ 7ετίας βλέπει το ΥΠ.ΟΙΚ.

Ανάπτυξη αλλά με χαμηλούς ρυθμούς, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το πρώτο τρίμηνο του έτους.  Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ρυθμό ανάπτυξης 1,3% μετά τις εποχικές διορθώσεις. Παράλληλα η κατανάλωση δεν γνώρισε την άνοδο που αναμενόταν μετά από τις πληρωμές επιδομάτων και αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια στο τέλος του περασμένου έτους.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 (+1,3%) επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 είναι ευρείας βάσης και προέρχεται από την ενίσχυση των κυριότερων συνιστωσών του: Καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών (+0,8%), επενδύσεις (+7,9%) και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (+4%).  Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019 (47,94 δις ευρώ) είναι το υψηλότερο από το 1ο τρίμηνο 2012».

Σε ετήσια βάση:

· -0,1% στην τελική καταναλωτική δαπάνη

· +7,9% στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου

· +4% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών

· +9,5% στις εισαγωγές

Σε κάθε περίπτωση το «ξεκίνημα» του 2019 απέχει από το παράδειγμα της Οικονομίας που θα εκτινασσόταν σαν ελατήριο. Δεδομένου το στόχου για Ανάπτυξη της τάξης του 2,3% το 2019, θα χρειαστεί να επιτευχθεί σημαντική άνοδος τα επόμενα τρίμηνα. Όμως γιατί παρά την ενίσχυση σημαντικών κλάδων της Οικονομίας, η ανάπτυξη παραμένει αναιμική;

Έμπειροι αναλυτές, δείχνουν ως τον πρώτο ένοχο την αβεβαιότητα που γέννησε η παρατεταμένη άτυπη προεκλογική περίοδος που οδηγούσε στις τετραπλές κάλπες του Μαΐου και τώρα στις εθνικές εκλογές. Οι προεκλογικές πιέσεις κάνουν διστακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι όπως φάνηκες από την υπεραπόδοση των ελληνικών ομολόγων και της χρηματιστηριακής αγοράς, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τις πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, παρόμοια ήταν και η επίδραση της αβεβαιότητας στους καταναλωτές, που παρά την ένεση ρευστότητας στο τέλος του 2018, παρέμειναν συγκρατημένοι στις αγορές τους. Από τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η τελική καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε 40,092 δις ευρώ έναντι 40,663 δις ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πολλοί αναμένουν τα στοιχεία της θερινής περιόδου, όπου η άνοδος του Τουρισμού παραδοσιακά ενισχύει σημαντικά το ΑΕΠ.

Τα νέα στοιχεία της Ανάπτυξης, δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ανακοινωθεί σήμερα.

Παρά το παρασκήνιο που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες περί  μη δημοσίευσης της έκθεσης προκειμένου να μην εκληφθεί ως παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας- η έκθεση θα δοθεί κανονικά στη δημοσιότητα.

Γνώστες των εξελίξεων, επισημαίνουν ότι αν και αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, θα κινηθεί σε αυστηρά «τεχνοκρατικά» πλαίσια. 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin