Αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο για τα επτά στάδια στο άνοιγμα των καταστημάτων

Sharing is caring!

«Δεν υπάρχει κανένα μέτρο ενίσχυσης», δήλωσε στο iEidiseis ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Οι επιχειρήσεις είναι σε οριακό σημείο ανεξάρτητα από την ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων, τονίζει. Μίχαλος: Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -τον οποίο φαίνεται να μην κατεύνασαν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το άνοιγμα των καταστημάτων- εξαιτίας της γενικότερης δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία, έπειτα και από το πλήγμα του κορωνοϊού.

Στον εμπορικό κόσμο γίνεται λόγος για κατάσταση που έχει φθάσει σε οριακό επίπεδο, με τις εταιρείες να ασφυκτιούν και τα μέτρα να μην έχουν αγγίξει τους πληγέντες, την ώρα που οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών εξακολουθούν να τρέχουν. 

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, περιέγραψε στο iEidiseis τη διάσταση του προβλήματος.

«Υπάρχει παράπονο από πλευράς εμπορικού κόσμου, όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων. Οι έμποροι είχαν την αίσθηση ότι θ’ ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου. Είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά, κι εν τέλει δεν ανοίγουν», δήλωσε, κι εν συνεχεία ανέφερε πως γίνεται λόγος για άνιση μεταχείριση:

«Λένε ότι υπάρχει κατεύθυνση συγκεκριμένη για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι για τα μικρά εμπορικά καταστήματα, σε αυτό το επίπεδο εστιάζονται τα παράπονα, ότι «ανοίγουν αθλητικά είδη, αλυσίδες, κι εμείς όχι». Είμαστε όλοι υπό πίεση και η οποιαδήποτε αλλαγή στις προσδοκίες μας φέρνει γκρίνια».

«Οι επιχειρήσεις είναι σε οριακό σημείο ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους. Με το κλείσιμό τους εδώ και έναν μήνα, με τις υποχρεώσεις του να τρέχουν και με μηδενικό εισόδημα, έχουν φθάσει στα όριά τους», εξήγησε και μίλησε για το γεγονός πως υπάρχει έλλειψη ενίσχυσης:  

«Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ενίσχυσης. Ούτε τα 800 ευρώ δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων και όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».

«Και βέβαια, για το θέμα της επαναλειτουργίας, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το κλείσιμο μας βρήκε προς τα τέλη του Μάρτη, αντιλαμβάνεστε πως πάμε σε αλλαγή σεζόν, που σημαίνει νέες δαπάνες για αντικατάσταση των ειδών από χειμερινά σε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά και αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις, διότι και οι μεγάλοι προμηθευτές ζητούν εξόφληση των παραγγελιών», τόνισε.

Μίχαλος: Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια 

Να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και όχι από 1η Ιουνίου, ζητεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης απαντώντας σε ερώτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων:

«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα 7 στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε χθες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης.

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται η επαναλειτουργία κάτω από αυστηρούς όρους των προαναφερόμενων τομέων της οικονομίας, καθώς από αυτούς τους τομείς ενισχύεται η αγορά, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο του θέρους.

Θα πρέπει, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου και τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης και αναψυχής, καθώς άλλωστε η απόφαση είναι η επαναλειτουργία μόνο των εξωτερικών τους χώρων, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού ελαχιστοποιείται.

Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και μία σοβαρή συζήτηση για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και βέβαια, των εξαγωγών μας, ώστε με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, στον τουρισμό, από την πανδημία, να αμβλυνθεί με τη σημαντικότερη συνεισφορά στο ΑΕΠ αυτών των κλάδων της οικονομίας που σας ανέφερα».

Νίκος Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απεμπλακεί από τις λογικές του ΣΕΒ

Άμεση ήταν η η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τομεάρχη Οικονομίας, Νίκο Παππά να δηλώνει πως η κυβέρνηση πρέπει “Να ακούσει την οργανωμένη επιχειρηματικότητα της χώρας”.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παππά: 

“Οι φορείς της αγοράς δικαίως αξιώνουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως και την πιο στοχευμένη και μελετημένη επαναλειτουργία τους.

Η ανατροπή της κυβερνητικής επιλογής για «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία, η οποία ευνοεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Η άμεση παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από ένα πρόγραμμα γενναίων ενισχύσεων και εγγυήσεων για όλους.

Η στοχευμένη επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση ευρωπαϊκές πρακτικές και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Θα απομακρύνουν το ορατό σενάριο της παράλυσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απεμπλακεί από τις λογικές του ΣΕΒ και να ακούσει την οργανωμένη επιχειρηματικότητα της χώρας”.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin