Αντιτρομοκρατική: Δικογραφία για 13 άτομα με πληθώρα σοβαρών αδικημάτων

Sharing is caring!

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 13 ατόμων, και συγκεκριμένα πέντε Ελλήνων κι οκτώ αλλοδαπών, οι οποίοι ενέχονται σε σειρά βαρύτατων αδικημάτων σε υποθέσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα, σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα, από τις αρχές του έτους, στη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα άτομα, δρώντας στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, ενέχονται σε σειρά αξιόποινων πράξεων, υπό τη διεύθυνση, καθοδήγηση και συντονισμό των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, ήδη έγκλειστων σε φυλακές.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι 13 εμπλέκονται:

  • Σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 63χρονου δικηγόρου, στις 3 Νοεμβρίου 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη.
  • Στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στις 12 Οκτωβρίου 2017, εντός του δικηγορικού του γραφείου, στην Αθήνα.
  • Στην εκβίαση δικηγόρου στην Αθήνα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης έδωσαν εντολές σε τρία μέλη της οργάνωσης εκτός φυλακών να αποσπάσουν από τον δικηγόρο 3.000 ευρώ, εκβιάζοντάς τον με απειλές για τη ζωή του. Οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.
  • Στην ανθρωποκτονία Αλβανού κρατουμένου στην Ε΄ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στις 14 Ιανουαρίου 2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε ότι ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είναι ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί έχουν κατηγορηθεί δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης.
  • Σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σε βάρος θαμώνων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Πειραιά (Μικρολίμανο), στις 22 Νοεμβρίου 2014, και
  • Στην απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού δύο Αλβανών κρατουμένων, φέτος την Πρωτοχρονιά. Όπως προέκυψε, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης γνώριζαν και κατόπιν εντολών τους σε μη έγκλειστα μέλη της διευκόλυναν τις συνθήκες απόκρυψης των αλλοδαπών που απέδρασαν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών

Προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος έγκλειστου Αλβανού, στις 27 Ιανουαρίου 2019 στις φυλακές Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενο συγκεκριμένο Έλληνα κρατούμενο με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία.

Διαπιστώθηκαν στοιχεία που συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις σχεδιασμού και προεργασίας παράνομων δραστηριοτήτων (εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις κλπ), καθώς και λοιπές ενέργειες (διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση σπιτιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης), προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης.
Διαπιστώθηκε ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν-μεταβάλλουν τις μαρτυρίες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό την προσπόριση, εκ μέρους των δραστών, στον εαυτό τους ή σε άλλον, παράνομου περιουσιακού οφέλους, με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης 

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης οδήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην έκδοση ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει ότι όσα έλαβαν χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού «δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης», όπως είχε αποδοθεί.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη από την Ελληνική Αστυνομία κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για πληθώρα βαρύτατων αδικημάτων ρίχνει φως και στα σοβαρά συμβάντα που το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα στην απόδραση δύο Αλβανών κρατουμένων, τη δολοφονία ενός Αλβανού κρατουμένου από συγκρατουμένους του και, τέλος, τον θάνατο ενός ακόμα Αλβανού κρατουμένου.

Φαίνεται, ειδικότερα, τα συμβάντα αυτά να συνδέονται μεταξύ τους καθώς διερευνώνται στο πλαίσιο οργανωμένης δράσης συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών και δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει προεχόντως στην ασφάλεια των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές, στην ενίσχυση των δομών αλλά και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, με όρους κράτους δικαίου. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin