Βαρβιτσιώτης για διερευνητικές με Τουρκία: Στόχος ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών

Sharing is caring!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος της εθνικής πολιτικής είναι «ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συζητηθεί «το θέμα προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας εφόσον βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από την τουρκική πλευρά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στον ρόλο του διεθνούς παράγοντα σε αυτή την εξέλιξη, ισχυριζόμενος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στην τουρκική πλευρά τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σεβασμό στους κανόνες που πρέπει αυτός να έχει.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν την αίσθηση ότι «ξαφνικά επειδή θα ξεκινήσουν οι επαφές όλα τα προβλήματα θα λυθούν».

Καταληκτικά σε ότι αφορά την επικείμενη ψήφιση των νομοσχεδίων για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και την προμήθεια των Rafale ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόταξε την ανάγκη το κοινοβούλιο να στείλει «ομόφωνο μήνυμα, ότι είμαστε ταγμένοι στην προστασίας της εθνικής κυριαρχίας μέσα από την αύξηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας  και ταγμένοι στις δυνατότητες που μας δίνει το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin