Βλεφαρόσπασμος: Ευεργετικός ο καφές για όσους πάσχουν από την ασθένεια του σπασμού των βλεφάρων

Sharing is caring!

Βλεφαρόσπασμος: Ευεργετικός ο καφές για όσους πάσχουν από την ασθένεια του σπασμού των βλεφάρων

Ο καφές παρουσιάζεται ως προστατευτικός ενάντια στην πάθηση των σπασμών των βλεφάρων (γνωστός και ως Βλεφαρόσπασμος), σύμφωνα με έρευνες ομάδας ιταλών επιστημόνων. Η ασθένεια αυτή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τύφλωση. Μία ή δύο κούπες καφέ την ημέρα φαίνεται να μειώνουν το ρίσκο της κατάστασης.

Ο σπασμός των βλεφάρων επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών. Τα πρώτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν ερεθισμό των ματιών και μικρές ενοχλήσεις, ευαισθησία στο φως και αυξανόμενο πετάρισμα των βλεφάρων.

Ο καθηγητής Giovanni Defazio και οι συνάδελφοί του από το Τμήμα Νευρολογικών και Ψυχιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Μπάρι της Ιταλίας δήλωσαν ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα έχει προστατευτική επίδραση στη συγκεκριμένη ασθένεια.

Στην πρόσφατη έρευνα, όμως, δεν υπήρχε σημαντική σύνδεση της ασθένειας τόσο με το κάπνισμα, όσο με την πόση καφέ. Η επίδραση στην πάθηση ήταν ανάλογη με την ποσότητα του καφέ που έπινε ο εκάστοτε ασθενής καθώς και με την ηλικία του.

«Τα ευρήματα μας ανέγειραν αμφιβολίες σχετικά με τη σύνδεση του καπνίσματος και του σπασμού των βλεφάρων, αλλά ανεπιφύλακτα προτείνουμε τον καφέ ως ένα προστατευτικό παράγοντα κατά της πάθησης», τόνισε ο καθηγητής Defazio.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει αισθητήρες στον εγκέφαλο που συνδέονται με τον σπασμό των βλεφάρων και εξήγησε ότι ένας παρόμοιος μηχανισμός έχει προταθεί για τις θετικές επιδράσεις του καφέ έναντι της ασθένειας του Πάρκινσον.

«Αν και η πάθηση είναι σπάνια μπορεί να ερευνηθεί εκτενέστερα. Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και θα βοηθούσαν στη δημιουργία θεραπειών ή προληπτικών μέτρων κατά της ασθένειας», δήλωσε ο Kailash Bhatia, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο UCL στο Λονδίνο.

Βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από έντονο βλεφαροσπασμο θα πρέπει πρωτίστως να συμβουλευτούν ένα εξειδικευμένο γιατρό που είναι γνώστης του αντικειμένου, δηλαδή οφθαλμίατρο ή νευρολόγο, ώστε να τους καθοδηγήσει και να τους χορηγήσει την απαιτούμενη αγωγή για την θεραπεία της κατάστασης, και σε καμία περίπτωση, αυτοί οι ασθενείς να μην ακολουθούν τα γιατροσόφια διαφόρων τσαρλατάνων που ενδεχομένως να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin