Βρετανία: Η ΕΕ αναγνωρίζει το λάθος της να ενεργοποιήσει τη ρήτρα Brexit

Sharing is caring!

Η ΕΕ τον διαβεβαίωσε πως δεν θέλει να διαταράξει τις προμήθειες των εμβολίων κατά της Covid-19 προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Michael Gove δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει πως έκανε λάθος που προσπάθησε να περιορίσει ορισμένες εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19, με την επίκληση έκτακτης ρήτρας του Brexit.

Η ΕΕ ακύρωσε τελικά χθες το σχέδιο της να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα του Άρθρου 16 για να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου κατά της Covid-19 από τα ιρλανδικά σύνορα στη Βρετανία, αφού η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε Βόρεια Ιρλανδία, Λονδίνο και Δουβλίνο.

«Αναγνώρισαν πως έκαναν λάθος και πιστεύω πως μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού μας θα είναι επιτυχημένο», δήλωσε ο κ. Gove στο Sky News, προσθέτοντας πως είχε μιλήσει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic και πως οι δυο συμφώνησαν στην ανάγκη επαναφοράς των σχέσεων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να διαταράξει τις προμήθειες των εμβολίων κατά της Covid-19 προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν ότι σχεδιάζουν τον έλεγχο των εξαγωγών.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές, έπειτα από μια, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «εποικοδομητική συνομιλία» με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Με καθησύχασε πως η ΕΕ δεν έχει καμία επιθυμία να μπλοκάρει τους προμηθευτές από το να τηρήσουν τα συμβόλαια για τη διανομή των εμβολίων στη Βρετανία», έγραψε ο Ράαμπ στο Twitter.

«Ο κόσμος παρακολουθεί και μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα νικήσουμε αυτήν την πανδημία».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin