Βόζεμπεργκ στο Sputnik: Η ΝΔ θα πετύχει μια μεγάλη και καθαρή νίκη

Sharing is caring!

Για τον κίνδυνο επικράτησης «ακραίων φωνών, που επιθυμούν την διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης», προειδοποιεί η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια με το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι πρόκειται για τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές στην ιστορία της ΕΕ.

Η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε βέβαιη ότι η ΝΔ θα πετύχει μια «μεγάλη και καθαρή νίκη» της ευρωεκλογές που δεν θα βασίζεται μόνο στην αποδοκιμασία της κυβέρνησης αλλά κυρίως «στην προσδοκία των πολιτών για μια ριζική πολιτική αλλαγή». Απαντώντας στο ερώτημα αν μια μεγάλη «ψαλίδα» μπορεί να κρίνει και το χρόνο των εθνικών εκλογών, είπε ότι επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι «αγνοεί τη βούληση των πολιτών».

«Όμως ο χρόνος των εθνικών εκλογών εξαρτάται από την κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι αγνοεί τη βούληση των πολιτών και θυσιάζει τα πάντα προκειμένου να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο παραμονής της στις καρέκλες της εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρβανίτης στο Sputnik: Είμαι δημοσιογράφος της Αριστεράς, προσβολή το εμπάργκο στην ΕΡΤ

Η ευρωβουλευτής, απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ και σήκωσε το γάντι, λέγοντας ότι είναι προκλητικό και οξύμωρο να επικρίνουν την ΝΔ εκείνοι που συγκυβερνούσαν με τον κ. Καμμένο, έσυραν σε εκλογές τη χώρα «μαζί με τη Χρυσή Αυγή» και δεν διασφάλισαν ότι θα ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Είναι προκλητικό, αλλά ταυτόχρονα και οξύμωρο να επικρίνουν τη ΝΔ για ακροδεξιά στροφή, αυτοί που επί τέσσερα χρόνια συγκυβερνούσαν με τον κ. Καμμένο, που αποτελεί την προσωποποίηση του εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα, αυτοί που μαζί με τη Χρυσή Αυγή έσυραν σε εκλογές τη χώρα το 2014 με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, αυτοί που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διασφάλισαν ότι θα ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη της Χρυσής Αυγής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι οι σχέσεις της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένουν εξαιρετικές, παρά τη διαφωνία που υπήρξε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία «εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα» και πρόσθεσε πως οι συνάδελφοι στο ΕΛΚ αντιλήφθηκαν «τον εύλογο και δικαιολογημένο χαρακτήρα της διαφωνίας μας».

Πομάσκι στο Sputnik για ευρωεκλογές: «Η Ελλάδα να πάρει τη θέση που της αξίζει»

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να διατηρεί έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Μία a la carte σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί να ωφελεί τα κράτη μέλη, που έχουν εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, αλλά και την ίδια την Τουρκία, από τη στιγμή που η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά στερεί από την Ελλάδα το ισχυρό όπλο του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας».

Μιλώντας για την θητεία της στην ευρωβουλή τα τελευταία πέντε χρόνια, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις παρεμβάσεις της για την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, στην ανάδειξη της υπόθεσης της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτών, Μητρετώδη — Κούκλατζη στην Τουρκία που καταδίκασε το ευρωκοινοβούλιο αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τα λιμάνια της Ελλάδας και τον ελληνικό τουρισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ στο Sputnik:

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Έχει αναδειχθεί επαρκώς στην προεκλογική εκστρατεία ή μονοπωλούν εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, όπως υποθέσεις σκανδάλων;

Είναι αλήθεια ότι στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν τα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα στο διακύβευμα των πιο κρίσιμων ευρωεκλογών στην ιστορία της ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο έντονα το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το προσφυγικό, η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας έχουν τροφοδοτήσει τον εθνολαϊκισμό σε πολλά κράτη μέλη και έχουν οδηγήσει την Ενωμένη Ευρώπη σε εσωστρέφεια και εξασθένηση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η εποχή που ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα αποτελούσαν μικρές μειοψηφίες φαντάζει ήδη μακρινή και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ακραία κόμματα είτε κυβερνούν ως πλειοψηφία είτε συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας για μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Ας αναλογιστεί κάθε Έλληνας πριν ψηφίσει, ποια θα είναι η τύχη της πατρίδας μας σε περίπτωση επικράτησης των ακραίων φωνών, που επιθυμούν τη διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης, με δεδομένο ότι είμαστε μία χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σε κακή οικονομική κατάσταση και με ανοικτά πολλά κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.

Θεωρείτε ότι η «ψαλίδα» που θα αναδείξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών θα κρίνουν καθοριστικά και το χρόνο των εθνικών εκλογών;

Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις και όλα τα μηνύματα από την κοινωνία συγκλίνουν στο ότι στις 26 Μαΐου η ΝΔ θα πετύχει μία μεγάλη και καθαρή νίκη.

Μάλιστα η νίκη μας δεν θα στηρίζεται μόνο στην αποδοκιμασία της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά κυρίως στην προσδοκία των πολιτών για μία ριζική πολιτική αλλαγή και μια νέα ελπίδα για την Ελλάδα.

Όμως ο χρόνος των εθνικών εκλογών εξαρτάται από την κυβέρνηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι αγνοεί τη βούληση των πολιτών και θυσιάζει τα πάντα προκειμένου να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο παραμονής της στις καρέκλες της εξουσίας.

Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε ανοιχτή διαφωνία της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πόσο έχει επηρεάσει το θέμα αυτό τη σχέση της ΝΔ με την ευρωομάδα στην οποία παραδοσιακά ανήκει;

Είναι αλήθεια ότι το ΕΛΚ, η πολιτική ομάδα στην οποία συμμετέχει η ΝΔ, στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, στη λογική της ανάγκης διεύρυνσης της ΕΕ στο χώρο των Βαλκανίων και της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Όταν όμως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ εξηγήσαμε στους συναδέλφους μας τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε τη Συμφωνία εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα, αντιλήφθηκαν τον εύλογο και δικαιολογημένο χαρακτήρα της διαφωνίας μας.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τη διαφορετική μας θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, η σχέση της ΝΔ με το ΕΛΚ ήταν και παραμένει εξαιρετική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει σε κάθε ευκαιρία την ΝΔ για ακροδεξιά στροφή. Τι απαντάτε;

Είναι προκλητικό, αλλά ταυτόχρονα και οξύμωρο να επικρίνουν τη ΝΔ για ακροδεξιά στροφή, αυτοί που επί τέσσερα χρόνια συγκυβερνούσαν με τον κ. Καμμένο, που αποτελεί την προσωποποίηση του εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα, αυτοί που μαζί με τη Χρυσή Αυγή έσυραν σε εκλογές τη χώρα το 2014 με τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, αυτοί που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διασφάλισαν ότι θα ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, είναι προς όφελος της Ελλάδας η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσφατο ψήφισμά του ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της οπισθοδρόμησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.

Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απηύθυνε η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, όμως οι ευρωβουλευτές της καταψηφίσαμε την πρόταση διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γιατί το συμφέρον της Ελλάδας είναι να διατηρεί μέσω αυτών έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα.

Μία a la carte σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί τα κράτη μέλη, που έχουν εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, αλλά και την ίδια την Τουρκία, από τη στιγμή που η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά στερεί από την Ελλάδα το ισχυρό όπλο του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το Brexit και πώς τελικά θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ψήφος υπέρ του Brexit στηρίχθηκε στον παραδοσιακό βρετανικό ευρωσκεπτικισμό και στην αντίδραση των πιεζόμενων μικρομεσαίων στρωμάτων ενάντια στις εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου πολιτικοοικονομικές ελίτ, που είχαν επιδοθεί σε έναν μεγάλης έκτασης επικοινωνιακό βομβαρδισμό υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Μετά από τρία χρόνια, το βρετανικό πολιτικό σύστημα δείχνει αδύναμο να διαχειριστεί την ομολογουμένως δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ και οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δραματικές, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για συνεννόηση μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν προ ημερών την περαιτέρω παράταση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως την 31η Οκτωβρίου, όμως το τοπίο στην Ευρώπη για το Brexit και για τους όρους με τους οποίους τελικά θα πραγματοποιηθεί, παραμένει εξαιρετικά θολό.

Είναι αλήθεια ότι μία ασύντακτη έξοδος θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τις αγορές, που δεν θα πλήξει μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την ΕΕ, γι’ αυτό απαιτείται μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στις σχέσεις των δύο πλευρών και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το έργο των ευρωβουλευτών είναι σχεδόν άγνωστο στους Έλληνες ψηφοφόρους. Υπήρξαν φορές που καταφέρατε εκτός από το να αναδείξετε ένα σημαντικό ελληνικό ζήτημα να αποσπάσετε και οφέλη για τη χώρα μας;

Η ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα υπήρξε η βασική μου προτεραιότητα στα πέντε χρόνια της παρουσίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως όταν αυτή συνοδευόταν και από χειροπιαστά οφέλη για την πατρίδα μας, η ηθική ικανοποίηση που αισθανόμουν ήταν ασύγκριτη.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι με παρεμβάσεις μου ζήτησα από την Επιτροπή αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και πέτυχα την επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας μας για το προσφυγικό, καθώς η πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κα Cecilia Malmström, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου.

Επίσης με τροπολογίες μου πρότεινα ο τουρισμός να διαθέτει τη δική του χρηματοδοτική γραμμή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και να αποτελεί προτεραιότητα στο Επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τη χώρα μας, με τη θετική ανταπόκριση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Γ. Κατάινεν.

Περαιτέρω ως εισηγήτρια του Ε.Λ.Κ. ανέδειξα τη σπουδαιότητα του λιμενικού τομέα για την ανάπτυξη της χώρας μας και πέτυχα ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των λιμένων, ούτως ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα εμπορική πύλη για την είσοδο αγαθών από τις αγορές της Ασίας και να μπορέσουν οι λιμένες μας να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας του ελληνικού τουρισμού.

Τέλος, με πρότασή μου έφερα το θέμα της σύλληψης και της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, Άγγελου Μητρετόδη και Δημήτρη Κούκλατζη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και με την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσα, η οποία εγκρίθηκε με ψηφοφορία στις 19 Απριλίου 2018, δόθηκε ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα και ζητήθηκε ομόφωνα να επιστρέψουν το συντομότερο στην πατρίδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin