Γεραπετρίτης: «Θα μπούμε σε ένα μοντέλο επιδότησης της εργασίας από αυτό, σήμερα, της επιδότησης της ανεργίας»

Sharing is caring!

Εν αναμονή, κατ’ αρχάς, των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και άλλων μελών της κυβέρνησης, ο κ. Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι «εάν δούμε δηλαδή ότι η απελευθέρωση στην κίνηση των πολιτών δημιουργεί πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, θα επανέλθουμε σε ένα καθεστώς ελεγχόμενης κίνησης ή συναθροίσεων».

Για την οικονομική κατάσταση, αναγνώρισε ότι «έχει υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη η οικονομία» και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, η αίσθησή μου είναι ότι η πληγή στην οικονομία τουλάχιστον στο κομμάτι της ανεργίας θα μπορέσει να συγκρατηθεί». Εξήγησε για το θέμα ότι «πήραμε πολύ ριζικά μέτρα προς την κατεύθυνση διατήρησης της εργασίας με πιο ριζικό μέτρο, την απαγόρευση των απολύσεων για όσους εντάσσονται στα ευεργετήματα που δώσαμε για τη διατήρηση των επιχειρήσεων». Κατά συνέπεια, τόνισε, «αισθάνομαι ότι έχουν παραμείνει όρθιες οι επιχειρήσεις. Βεβαίως δεν θα είναι μια εύκολη άσκηση, έχω όμως την αισιοδοξία ότι θα πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία. Αυτό στηρίζεται και στα γενικότερα δημοσιονομικά δεδομένα π.χ. πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τα έσοδα που περιμέναμε. Περιμέναμε μια απόλυτη κατακρήμνιση των εσόδων, παρά ταύτα υπήρξε μια σχετική συγκράτηση, που είναι πολύ ενθαρρυντικό γεγονός».

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα κυκλοφορήσει «νέο χρήμα», παραπέμποντας στο σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, «θα υπάρξει μια δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ως το 80% για το 25% των εισοδημάτων (που είναι) πολύ μεγάλη ανάσα, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μεγάλη ανάσα επίσης».

Μίλησε όμως και για «νέα προγράμματα που θα ενισχύσουν πολύ την αγορά και την οικονομία», επέμεινε δε στο ότι -όπως ανέφερε- θα μπούμε σε ένα μοντέλο επιδότησης της εργασίας από αυτό, σήμερα, της επιδότησης της ανεργίας. «Θα δούμε πώς αυτό θα αναρρυθμιστεί σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλες κινητροδοτήσεις, ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για να λειτουργήσει προωθητικά η οικονομία, αναμένουμε πολύ σημαντικούς πόρους στην απελευθέρωση Κοινοτικών προγραμμάτων, και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από το πρόγραμμα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης ξεδιπλώνοντας όλο το κυβερνητικό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας. ‘Αρα, πρόσθεσε, «έχουμε πολλά εργαλεία πλέον, η Ε.Ε. μπορεί να μην πήρε αποφάσεις απολύτως ρηξικέλευθες, αλλά όμως, υπερέβη τουλάχιστον τις δικές μου προσδοκίες. Τα ποσά που φέρονται να κινούνται για την αντιμετώπιση του ιού είναι περί το 1,5 τρισ. -είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που θα έχει απελευθερωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επειδή όμως «η ελληνική οικονομία έχει το εγγενές πρόβλημα ότι στηρίζεται πάρα πολύ στις υπηρεσίες, μεταφορές και τουρισμό, που κατεξοχήν πλήττονται από την επιδημία (…), υπάρχει το σχέδιο για ανάκαμψη και στον τουρισμό», ανέφερε για το θέμα, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «η Ελλάδα είναι από τους επισπεύδοντες στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικές για τις μεταφορές και τον τουρισμό, έχουμε πάρα πολύ ενεργό ρόλο εκεί».

ΑΠΕ 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin