Γιατί επιλέγουμε ταίρι που ταιριάζει με το σωματότυπο μας;

Sharing is caring!

Γιατί επιλέγουμε ταίρι που ταιριάζει με το σωματότυπο μας;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ως ταίρι άτομα με σωματότυπο που ταιριάζει στον δικό τους, γεγονός που μπορεί να διαιωνίζει την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας ή των εξαιρετικά λίγων κιλών, υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές…

Και εξηγούν ότι σε μελέτη που εκπόνησαν διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι είθισται να παντρεύονται παχύσαρκους – και οι… κοκαλιάρηδες υπερβολικά αδύνατους ανθρώπους.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», η επιλογή δύο παχύσαρκων να παντρεύονται έχει αντίκτυπο στα παιδιά τους, καθώς η μελέτη τους έδειξε ότι όταν ένα παιδί έχει δύο παχύσαρκους γονείς, διατρέχει 20πλάσιο κίνδυνο να γίνει και αυτό παχύσαρκο σε σύγκριση με το παιδί δύο αδύνατων γονέων.

Στην παχυσαρκία πιστεύεται ότι συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, συμπληρώνουν οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι ο δρ Πέτερ Γιάκομπσον, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, στο Γκότεμποργκ.

Για να διερευνήσουν κατά πόσον το σωματικό βάρος επηρεάζει την επιλογή του ή της συντρόφου, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για τους/τις συντρόφους και τις οικογένειες 7.834 παχύσαρκων εθελοντών και 829 αδύνατων. Όσοι εθελοντές βρίσκονταν στα άκρα αντίθετα του φάσματος του σωματικού βάρους – δηλαδή οι παχύσαρκοι και οι υπερβολικά αδύνατοι – είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν παντρευτεί συντρόφους ανάλογου σωματικού βάρους.

Επιπλέον, μεταξύ των ενηλίκων εθελοντών που είχαν δύο παχύσαρκους γονείς, το 20,1% ήσαν και οι ίδιοι παχύσαρκοι – έναντι του 8,2% των εθελοντών που είχαν έναν παχύσαρκο γονιό και του 1,4% των εθελοντών οι οποίοι είχαν δύο αδύνατους γονείς.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι μολονότι τα παχύσαρκα ζευγάρια αντιπροσώπευαν μόλις το 16% όλων των ζευγαριών της μελέτης, είχαν το 35% των παχύσαρκων απογόνων.

Αν και οι κίνδυνοι που κρύβει η παχυσαρκία είναι καλά γνωστοί (μεταξύ άλλων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου), το να είναι κανείς υπερβολικά αδύνατος επίσης θεωρείται επιζήμιο για την υγεία.

Και αυτό, διότι το ελλιπές βάρος σχετίζεται με αναιμία, απώλεια οστεϊκής μάζας, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, καρδιακή αρρυθμία, αμηνόρροια (απώλεια εμμήνου ρήσεως) και οστεοπόρωση – χώρια ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Πώς μπορεί να καταλάβει κανείς εάν έχει πάρα πολλά ή πολύ λίγα κιλά; Διαιρώντας το βάρος του (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). Εάν το πηλίκο είναι κάτω από 19, έχει πολύ χαμηλό σωματικό βάρος – και αν είναι πάνω από 30 είναι παχύσαρκος, με τις τιμές άνω του 40 να σηματοδοτούν την νοσογόνο (κακοήθη) παχυσαρκία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin