Γιατί να αποφεύγετε τα μουσικά βίντεο στα blog σας

Sharing is caring!

Οι δημοσιεύσεις μου στο Texnologia.Net αφορούν συνήθως πράγματα που παρατηρώ σε πορεία χρόνου όσο ασχολούμαι με το blogging και συνήθως προσπαθώ να σας μεταφέρω τις σκέψεις μου μέσα από τη δική μου εμπειρία.

Σήμερα το θέμα μας έχει να κάνει με τις δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν μουσικά video από το YouTube αλλά και από άλλες ιστοσελίδες που φιλοξενούν video. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα προσπαθήσω να σας αποτρέψω να δημιουργείτε δημοσιεύσεις με video που περιέχουν μουσική από γνωστούς καλλιτέχνες.

Φυσικά δεν έχω καμία διάθεση να σας πω για το αν είναι ηθικό ή ανήθικο, αν παραβιάζετε τα copyright των καλλιτεχνών ή των δισκογραφικών ή αν θα ενοχληθεί η ΑΕΠΙ την οποία δεν έχω σε καμία εκτίμηση. Οι απόψεις μου σχετικά με όλα αυτά είναι αρκετά διαφορετικές ούτως ή άλλως.

Θα προσπαθήσω όμως να σας κάνω να καταλάβετε γιατί δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε στις δημοσιεύσεις των blog σας.

Στο YouTube υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει πληθώρα μουσικών video. Αρκετά από αυτά είναι και παλιά, κι αυτό για μένα τα κάνει ακόμα σημαντικότερα μια και δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα.

Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν από τις δισκογραφικές εταιρίες να τα εξαφανίσουν, νομίζω πως θα αποτύχουν. Είναι γνωστό άλλωστε πως όταν εξαφανίζεις ένα video από μια πλευρά, εμφανίζεται στη συνέχεια σε πέντε διαφορετικές πλευρές προκειμένου να μη χαθεί. Ο αστείος αυτός κλεφτοπόλεμος θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.

Το δικό μας θέμα όμως, είναι λίγο διαφορετικό. Κάποιοι συνηθίζουν να δημιουργούν συχνές δημοσιεύσεις στα blogs τους που περιλαμβάνουν μουσικά video. Κάποιοι άλλοι, όπως εγώ για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ελάχιστες φορές μουσικά video στα blog τους, και τα χρησιμοποιούν κυρίως λόγω κάποιας συγκεκριμένης συναισθηματικής φόρτισης εκείνη τη στιγμή, γιατί δε μπορούν να εκφραστούν με άλλο τρόπο.

Σαφέστατα η χρήση τους δε γίνεται με σκοπό να εκμεταλλευτούμε κάποιον καλλιτέχνη ή κάποια δισκογραφική εταιρία ούτε για να βγάλουμε κέρδος μέσω αυτών. Προσωπικά άλλωστε δε θα είχα πρόβλημα ακόμα και να πληρώσω κάποιο λογικό ποσό προκειμένου να μπορώ να χρησιμοποιώ νόμιμα μερικά κομμάτια. Κάτι τέτοιο όμως, γνωρίζουμε καλά πως δεν είναι δυνατόν να συμβεί και σαφώς δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει οποιοσδήποτε blogger το χαράτσι που πληρώνουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τη νόμιμη μετάδοση τους. Τα μεγέθη δεν είναι ίσα άλλωστε.

Ας δούμε όμως και το πρακτικό πρόβλημα που έχουμε με τις δημοσιεύσεις που περιέχουν video clip. Παρόλο που δε χρησιμοποιούμε συχνα video clip, σε πορεία χρόνου συγκεντρώνονται αρκετούτσικες δημοσιεύσεις που περιέχουν μουσικά video. Κι αφού όπως είπαμε ο κλεφτοπόλεμος δε σταματά ποτέ, απομένουμε στο τέλος με τελείως άχρηστες δημοσιεύσεις που περιέχουν ανενεργά video clip που έχουν κατέβει από το YouTube λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Συνηθίζω μια φορά το χρόνο, να τσεκάρω στα γρήγορα τις παλιότερες δημοσιεύσεις του προσωπικού μου blog για να δω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και συνήθως τα προβλήματα υπάρχουν στις 10 – 20 δημοσιεύσεις που περιλαμβάνουν video, οπότε μπαίνω στην διαδικασία να τα διαγράψω ένα – ένα. Κι αν είναι ενοχλητική διαδικασία για μένα που δε χρησιμοποιώ αρκετά video, φαντάζομαι πως θα είναι ακόμα πιο ενοχλητική για τα άτομα που χρησιμοποιούν μουσικά βίντεο συχνά στα blog τους.

Φυσικά μπορεί κάποιος να μου πει ότι δεν ασχολείται με τις παλιότερες δημοσιεύσεις του blog του οπότε δεν τον ενδιαφέρει αν λειτουργούν ή δε λειτουργούν πλέον τα βίντεο που έχει δημοσιεύσει. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που έχω να απαντήσω είναι πως τότε δε σέβεται αρκετά το blog του και τους επισκέπτες του. Σε κανέναν δεν αρέσει να βρίσκει άνθρακα αντί για θησαυρό.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το blog σας από τα παλιά μη ενεργά μουσικά βίντεο και να προσπαθήσετε να σταματήσετε να δημιουργείτε δημοσιεύσεις που περιέχουν τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια.

Φυσικά θέλω να πιστεύω πως υπάρχει κάποιο μικρό φως που λάμπει στο βάθος του τούνελ, μια και αρκετοί καλλιτέχνες αρχίζουν να πιάνουν το νόημα και βλέπουμε δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνιση τους μόνοι τους στο YouTube και να προσφέρουν τα video τους με την επιλογή του embed ενεργοποιημένη.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin