Γκαμπαερίδης στο Sputnik: Να αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία

Sharing is caring!

Λιγότερο από ένας χρόνος πέρασε από τότε που ο πρόεδρος της Ενωσης Ρωσοφώνων Επιχειρηματιών Ελλάδας και πρώην επίτιμος Ρώσος πρόξενος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης στοχοποιήθηκε από ελληνικά ΜΜΕ για καθοριστικό ρόλο σε δήθεν σχέδιο Ρώσων διπλωματών να μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές με το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, (το ΑΚΚΕΛ), που στόχο την άρση του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και την κατάργηση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, το Sputnik του απευθύνθηκε για μια σειρά ζητημάτων. Μεταξύ αυτών τα δημοσιεύματα για τον ρόλο που του απέδωσαν, η ανάκλησή του διορισμού του ως επίτιμου Ρώσου πρόξενου Αλεξανδρούπολης και τις προοπτικές της ελληνορωσικής συνεργασίας.

«Κύριος λόγος για την υποψηφιότητά μου ήταν ότι το ΑΚΚΕΛ, είναι ίσως το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα το οποίο στην πράξη αντιμετώπισε το τεράστιο πρόβλημα που φορτώθηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, λόγω τον κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Κάναμε πολλές ενέργειες τουλάχιστον για την άρση του εμπάργκο σε κάποια ελληνικά προϊόντα αλλά και για την καταγγελία των κυρώσεων με Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία έγινε δεκτή για να συζητηθεί. Το ΑΚΚΕΛ είναι ιδρυτικό μέλος πανευρωπαϊκής συμμαχίας που ξεκίνησε το ιταλικό Κίνημα 5 Αστέρων μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα για να δημιουργήσουμε μία Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα. Καλώ τους Έλληνες να μην απέχουν από τις Ευρωεκλογές και να με εμπιστευθούν με την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω του ΑΚΚΕΛ», τονίζει στο Sputnik o Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.

Η «εμπλοκή» του στη συμφωνία των Πρεσπών

Αναφορικά με δημοσιεύματα του τύπου και του διαδικτύου που τον κατηγόρησαν ότι είχε καθοριστικό ρόλο σε υποτιθέμενο σχέδιο Ρώσων διπλωματών να μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης απαντά:

«Αυτή είναι τελειωμένη υπόθεση και ποτέ δεν βρήκε γόνιμο έδαφος στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Αντιμετωπίστηκε στην καλύτερη περίπτωση ως αστεία υπόθεση. Πριν από ορισμένους μήνες μάλιστα άρχισε σταδιακά η αποκάλυψη των παραγόντων που είχαν διαπλακεί για να κατασκευαστεί αυτή η αντίληψη. Οι Times της Νέας Υόρκης και ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης κατέρριψαν το επιχείρημα όσων συκοφαντούσαν ότι ήταν ελληνικές υπηρεσίες που έκαναν έρευνα και βρήκαν στοιχεία ενοχής. Οι δύο εφημερίδες, αποκάλυψαν ότι ήταν αμερικανικές υπηρεσίες υποκλοπής επικοινωνιών που παρουσίασαν υποκλαπείσες επικοινωνίες Ελλήνων πολιτών με τέτοιον τρόπο που να κατασκευάζουν μία ψευδή εικόνα. Αυτές τις κατασκευασμένες πληροφορίες παρέδωσαν στον πρωθυπουργό για να ακολουθήσει ό,τι ακολούθησε με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών κλπ. 

Και τέλος ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είχε ανοιχτά κατηγορήσει τον Νίκο Κοτζιά ότι χρηματοδοτούσε ο ίδιος επιθέσεις εναντίον του Πάνου Καμμένου, μεταξύ άλλων και για την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών. Να τονίσω ότι το ρωσικού ρυθμού παρεκκλήσι έχει κτιστεί σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο άμυνας επί υπουργίας Καμμένου στη Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης και όσοι μας συκοφάντησαν διαρκώς τόνιζαν αυτό το γεγονός συνδέοντας τον πρώην Υπουργό Άμυνας με την υποτιθέμενη δράση για προώθηση της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Είναι ανοησίες ότι η πολιτική, πολιτιστική και μορφωτική δράση στην ελληνορωσική συνεργασία είναι δράση για την επιβολή ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα! Ακόμη όμως κανένας από αυτούς δεν ζήτησε συγνώμη» καταλήγει. 

Oι προοπτικές της ελληνορωσικης συνεργασίας στη Βόρεια Ελλάδα

«Η τουριστική ανάπτυξη είναι το πρώτο στοιχείο που μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και σε άλλες περιοχές, χρειάζονται τουριστικές υποδομές για την φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού τουριστών και για την διατήρηση απευθείας αεροπορικών συνδέσεων για να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα. Οι πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις και ανταλλαγές αποτελούν τον βασικό άξονα συνεργασίας και γύρω από αυτόν αναπτύσσεται ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ιστορικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές και αναψυχή ή συνδυασμοί αυτών. Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε περισσότερους τομείς, αλλά για να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι για όσο χρόνο υπάρχει αυτή η αντιρωσική εμπάθεια από τμήμα της ηγεσίας των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (σε αντίθεση με την πλειοψηφία του λαού μας) και για όσο χρόνο επηρεάζει αξιωματούχους στην Ελλάδα, επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις. Απλώς, όταν δεν επιτρέπεται στην ελεύθερη οικονομία και τον ελεύθερο υγιή ανταγωνισμό να λειτουργήσουν, τότε λίγα πράγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν», επισημαίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την αμερικανική επιρροή στην Αλεξανδρούπολη, απαντά: «Για την περιοχή μας αναφέρεται ότι υπάρχουν σχέδια για δημιουργία αμερικανικής βάσης αλλά είναι κοινή αίσθηση σε πολλούς κατοίκους εδώ (που μιλάω μαζί τους και προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς χώρους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και άλλους) ότι συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι η κοινωνία των πολιτών της, έχουν βασικό στόχο όχι να κάνουν κάτι στην περιοχή μας, αλλά να εμποδίσουν πρώτα την ελληνορωσική συνεργασία και μετά την ελληνοκινεζική συνεργασία. Δηλαδή όχι μόνο δεν ωφελούν τον τόπο αλλά εμποδίζουν και άλλους να κάνουν κάτι ωφέλιμο για τους κατοίκους της περιοχής μας. Αυτή την αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι εδώ δεν μπορεί εύκολα κάποιος να την δει δημοσιευμένη διότι υπάρχει ο φόβος των επιπτώσεων».

O Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στις ελληνορωσικές σχέσεις με τις αδελφοποιήσεις πόλεων και όχι μόνο. 

«Όταν ιδρύσαμε με τη σύζυγό μου Ιουλία Γαβρίλοβα και τους συνεργάτες μας το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» επικεντρωθήκαμε στην ανάδειξη αρχικά των κοινών στοιχείων που ενώνουν την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης με τη ρωσική κοινωνία. Άλλωστε η Αλεξανδρούπολη έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά σε ρυμοτομικό σχέδιο που έκαναν οι Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι την απελευθέρωσαν από τους Τούρκους κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-78».

«Το πρώτο έργο που κάναμε ήταν η ανέγερση Μνημείου τιμής και μνήμης απέναντι στους στρατιώτες, που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά την περίοδο του πολέμου.

Στα εγκαίνια του μνημείου συμμετείχε (και παρήλασε μαζί με Έλληνες στρατιώτες) και ένα ειδικό τιμητικό άγημα από Ρώσους πεζοναύτες που ήταν μέλη του πληρώματος ρωσικού αποβατικού σκάφους Τσέζαρ Κούνικιβ από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο ήρθε στην Αλεξανδρούπολη ειδικά για αυτό το σκοπό. Ήταν η πρώτη φορά που Ρώσοι στρατιώτες έκαναν παρέλαση μαζί με στρατιώτες σε χώρα του ΝΑΤΟ και αυτό ήταν ενδεικτικό των πολύ καλών σχέσεων και του αμοιβαίου σεβασμού που υπήρχε εκείνη την περίοδο», αναφέρει. 

Την ίδια στιγμή, ήταν ο αρχιτέκτονας της αδελφοποίησης Αλεξανδρούπολης- Αγίας Πετρούπολης «Αν και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, συνέπεσε με την αυξανόμενη εξωτερική παρέμβαση για επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας δεν υπήρξε χειροτέρευση».

Η ανάκληση του διορισμού του

Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης διετέλεσε επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, από το 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και ανακλήθηκε ο διορισμός του, κατόπιν πρότασης του τότε Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Σε εμένα προσωπικά ποτέ δεν δόθηκε οποιαδήποτε εξήγηση ή ενημέρωση αρχικά για το γεγονός ότι ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ανακάλεσε το προεδρικό διάταγμα του διορισμού μου ως επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Αυτό από μόνο του είναι τουλάχιστον ισχυρή ένδειξη ότι η ανάκληση έγινε «στα σκοτεινά» με την μεσολάβηση ανθρώπων οι οποίοι είναι άγνωστοι», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.

«Όπως φαίνεται, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς οργίστηκε λόγω της επίσκεψης που οργανώσαμε στην Κριμαία με θεσμικά πρόσωπα, για συνάντηση με τους χιλιάδες Έλληνες της Κριμαίας, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό κατάγονται από την Θράκη».

Σε εκείνη την επίσκεψη, ο τότε επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων, ότι «η Ρωσία δεν προσάρτησε την Κριμαία, το ελεύθερο δημοψήφισμα δεν είναι βία», ενώ ανέπτυξε μια σειρά θέσεων υπέρ της συνεργασίας Ελλάδας- Κριμαίας.

Επτά μήνες μετά από εκείνη την επίσκεψη, ο Νίκος Κοτζιάς ανακάλεσε τον διορισμό του.

«Οφείλω να τονίσω ότι αν και πολλοί άλλοι οργανώνουν ταξίδια στην Κριμαία και αποστολές επιχειρηματιών, πολιτικών και άλλων προσώπων μόνο στην δική μου περίπτωση δημοσιοποιήθηκε με τόσο έντονο, λασπολογικό και εμπαθέστατο τρόπο», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin