Δεν υποκύπτει η Τεχεράνη: Δεν αποχωρεί από ΟΠΕΚ, κενοί περιεχομένου οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ

Sharing is caring!

Την πρόθεσή του να παραμείνει στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανακοίνωσε το Ιράν, παρά την “εχθρότητα” που εισπράττει από συγκεκριμένες χώρες μέλη, τα οποία όπως αναφέρεται «χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως όπλο εναντίον μας στη διεθνή αγορά και σε όλο τον κόσμο».

Το Ιράν δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ιρανικού κοινοβουλίου ICANA.

  • «Το Ιράν δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ… και λυπάται που κάποια μέλη του ΟΠΕΚ έχουν μετατρέψει τον οργανισμό σε έναν πολιτικό φόρουμ για την αντιπαράθεση δύο ιδρυτικών μελών του, του Ιράν και της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Ζανγκανέχ στο ICANA. «Και δύο χώρες της περιοχής δείχνουν εχθρότητα προς εμάς σε αυτόν τον οργανισμό. Δεν είμαστε εμείς ο εχθρός τους αλλά επιδεικνύουν εχθρότητα προς εμάς… και χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως όπλο εναντίον μας στη διεθνή αγορά και σε όλο τον κόσμο», είπε, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι τεταμένες, καθώς οι δύο αυτές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να καλύψουν τη μείωση της ιρανικής παραγωγής μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.

  • Εξάλλου, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος μεγάλου πετροχημικού ιρανικού ομίλου είναι η «απόδειξη» ότι είναι «κενές» περιεχομένου οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ όταν δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν με το Ιράν.

«Δεν χρειάστηκε παρά μία εβδομάδα για να αποδειχθούν κενοί περιεχομένου οι ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου για την προθυμία του να διαπραγματευθεί με το Ιράν», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, μία ημέρα μετά από τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ιρανικού πετροχημικού ομίλου Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ιράν, Huawei και Ρωσία στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ-Μέι υπό τη σκιά διαδηλώσεων

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin