Διαμαρτυρία από συζύγους θανόντων έξω από το υπουργείο Εργασίας

Sharing is caring!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τρίτη συνεχομένη μέρα, πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, μέλη του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων Α.Ξ.Ι.Α με βασικό αίτημα την κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων στη χορήγηση σύνταξης.

Ουσιαστικά ζητούν την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης (κατηγορία κάτω των 55 και κατηγορία κάτω των 52 ετών), ως παράλογων και αντισυνταγματικών, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. 

Όπως εξηγούν υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αναφορικά με τα όρια ηλικίας: 

Οι χήρες που είναι 52 με 55 ετών λαμβάνουν για τρία χρόνια το 50% της σύνταξης του θανόντος (πριν την εφαρμογή του νόμου λάμβαναν το 70% χωρίς να υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια) και μετά θα δίνεται πάλι όταν συμπληρώσουν τα 67 τους έτη. 

Οι χήρες που είναι 55 και μία ημέρα λαμβάνουν επ’ αόριστον τη σύνταξη του θανόντος, ενώ όσες είναι κάτω από 52 λαμβάνουν για τρία χρόνια τη σύνταξη χηρείας και μετά διακόπτεται. 

Ακόμη διεκδικούν την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης, παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη μείωση του ορίου της πενταετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, από πέντε στα τρία έτη.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin