Είναι ασφαλές να δημοσιεύετε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στα κοινωνικά δίκτυα;

Sharing is caring!

kid

Είναι ασφαλές να δημοσιεύετε τις φωτογραφίες των παιδιών σας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης; Το ερώτημα αυτό έχει πολυσυζητηθεί σε διάφορα blogs και forums στο διαδίκτυο.

Οι απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό διίστανται, με κάποιους γονείς να υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλές αν οι φωτογραφίες μοιράζονται μέσα σε μία προστατευμένη με κωδικό κοινότητα ή είναι προσβάσιμες μόνο από έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων όπως φίλους και συγγενείς. Υπάρχουν όμως και οι γονείς που αισθάνονται ότι δεν πρέπει να ανταλλάσσονται φωτογραφίες των παιδιών ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Τελικά υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την κοινή χρήση φωτογραφιών των παιδιών σας στο διαδίκτυο ή μήπως είναι απλά μύθοι που περιβάλλουν το θέμα αυτό;

Ένα από τα πρώτα πράγματα για το οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν όταν σκέφτονται την κοινή χρήση φωτογραφιών του παιδιού τους online, είναι η σκέψη ότι το παιδί τους μπορεί να γίνει στόχος ενός παιδεραστή. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική σκέψη, η οποία έχει τη μικρότερη πιθανότητα να συμβεί στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Stephen Balkam, διευθύνων σύμβουλο της Family Online Safety Institute, με βάση έρευνα που έγινε αναφέρει: “δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παιδόφιλοι να έρθουν να πάρουν τα παιδιά σας, επειδή τα είδαν σε φωτογραφία στο διαδίκτυο.” Πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος τη φωτογραφία του παιδιού χωρίς την έγκριση του γονέα, με τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη του παιδιού.

Ορισμένες περιπτώσεις κατάχρησης μιας φωτογραφίας είναι περιεργές. Μια οικογένεια στην Αμερική διαπίστωσε ότι μια φωτογραφία διακοπών που είχαν αναρτήσει στο διαδίκτυο είχε καταλήξει να χρησιμοποιείται σε ένα διαφήμιστικο βιτρίνας για ένα μπακάλικο στην Τσεχία. Οι πιθανότητες ότι η φωτογραφία του παιδιού σας θα καταλήξει να κοσμεί μια ξένη διαφήμιση είναι απίθανη, αλλά υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια.

Το φαινόμενο Cyberbullying (Διαδικτυακός εκφοβισμός) είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα μεταξύ των παιδιών και εφήβων. Εάν μοιράσετε φωτογραφίες του παιδιού σας που θα μπορούσαν να θεωρηθούν άσεμνες, υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να τις αναζητήσει για να τις χρησιμοποιήσει προς χλευάσμο ή κακοποίηση του παιδιού σας. Αν αυτό δεν σας φαίνεται πιθανό, θα πρέπει να διαβάσετε μερικές ιστορίες εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο. Όταν τα παιδία είναι θωρακισμένα από την ανωνυμία του ιστού, μπορούν να γίνουν αρκετά επιθετικά – προκλητικά ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ενός εκβιαστή.

Αν θέλετε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Τα παρακάτω είναι μια λίστα με συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις φωτογραφίες των παιδιών σας μακριά από τα μάτια των λάθος ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει ένα ιδιωτικό άλμπουμ, έτσι ώστε μόνο οι άνθρωποι τους οποίους έχετε επιλέξει θα δουν τις εικόνες.

– Μοιραστείτε φωτογραφίες που είναι κατάλληλες. Τα παιδιά σας τελικά θα μεγαλώσουν, και ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένες μπορεί να δείχνουν αυτές οι εικόνες τώρα, θα πρέπει να αποφεύγετε τις εικόνες που θα μπορούσαν να τους φέρουν σε δύσκολη θέση αργότερα. Θα πρέπει να σκεφτείτε οτι μοιράζετε στο διαδίκτυο ευαίσθητα δεδομένα.

– Αποφύγετε τις εικόνες που δίνουν προσωπικές πληροφορίες. Σκεφτείτε για το τι είδους προσωπικά δεδομένα μπορούν να διακριθούν από μια φωτογραφία πριν να την μοιράσετε online. Το μπλουζάκι που φοράει το παιδί σας έχει το όνομα του σχολείου του σε αυτό; Έχετε τραβήξει την φωτογραφία μπροστά από το σπίτι σας και εμφανίζεται κάπου η ταμπέλα με την οδό; Η πιθανότητα εντοπισμού μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

– Για τους ανυποψίαστους γονείς που συμμετέχουν σε συμβουλευτικά γκρουπ, βεβαιωθείτε ότι έρχεστε σε επικοινωνία με άτομα που γνωρίζετε και είναι πραγματικά αυτοί που λένε. Μην ανοίγετε συζήτηση και μην δίνετε πληροφορίες σε αβέβαια προφίλ, αλλά κυρίως μην αναφέρετε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο σπίτι σας, όταν μάλιστα η οικογενειακή σας κατάσταση είναι προβληματική – ευαίσθητη (πχ. λόγω προβλημάτων μεταξύ των συζύγων ή λόγω προβλημάτων υγείας).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin