Ενημέρωση Μέι προς Βρυξέλλες για Brexit: Για έξοδο με ή χωρίς συμφωνία, μιλούν οι Ολλανδοί

Sharing is caring!

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους της για τις διαβουλεύσεις που έχει με την αντιπολίτευση, με στόχο την εξεύρεση ενός πολιτικού συμβιβασμού για τους όρους του Brexit.

  • “Συζήτησα με την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, τα επόμενα βήματα εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου”, περιορίστηκε να αναφέρει σε ένα μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

“Επρόκειτο για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών και οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή”, είπε από την πλευρά της μια εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στη λακωνική ανακοίνωσή της σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα αναβολής του Brexit, που είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα εκ μέρους του Λονδίνου.

Την Τρίτη, ο Γιούνκερ προειδοποιήσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit που είχαν διαπραγματευτεί οι δύο πλευρές αυξάνει τον κίνδυνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία. “Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατόν. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει”, είπε.

  • Η Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση για να βρει μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, έχει χαρακτηρίσει “αδύνατον” να εκπληρώσει έναν από τους όρους που θέτουν οι Εργατικοί.
  • Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, απαιτεί από τη Μέι να αποκλείσει την πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Η Βρετανία να προετοιμαστεί για έξοδο με ή χωρίς συμφωνία, λέει ο Ρούτε

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, είπε σήμερα ότι είχε και αυτός τηλεφωνική εποικοινωνία με τη Μέι την Πέμπτη και της διεμήνυσε ότι δεν βλέπει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να “διορθωθεί” η Συμφωνία Αποχώρησης. Η Μέι “πραγματικά περιμένει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου”, είπε στους δημοσιογράφους.

  • Ο Ολλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι το Brexit σε οποιαδήποτε μορφή του, με συμφωνία ή χωρίς, θα βλάψει τη χώρα του, που είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας. Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις. “Πρέπει να δούμε τα γεγονότα και να προετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, τόνισε.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η ολλανδική κυβέρνηση είναι και η πρόσληψη περίπου 1.000 τελωνειακών υπαλλήλων για να ασχοληθούν με τις αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα. Ο Ρούτε κάλεσε τους οργανισμούς, τις εταιρείες και τους θεσμούς, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να ενημερωθούν για το τι θα πρέπει να γίνει και να προετοιμαστούν. “Ο χρόνος τελειώνει. Η 29η Μαρτίου απέχει μόλις 10 εβδομάδες”, υπογράμμισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
18/01/2019 18:46

Ανήσυχη η Μόσχα για την νέα στρατηγική των ΗΠΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin