Επίσημο το διαζύγιο της ΔΗΜΑΡ με το ΚΙΝΑΛ

Sharing is caring!

Τελευταία ανανέωση 23:18 | 22 Ιαν. 2019

Είναι επίσημο. Η ΔΗΜΑΡ χωρίζει τους δρόμους της με το ΚΙΝΑΛ, συματοδωτώντας την αρχή του τέλους του.

Μετά τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης και με 11 μέλη υπέρ και 5 κατά (ποσοστό 70%) αποφάσισε «διαζύγιο».

«H ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο», αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής της, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που είχε επίσης αποφασίσει ήδη κατά πλειοψηφία να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Φώφη Γεννηματά διέγραψε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Έσπευσε ωστόσο να αφήσει ανοιχτή την πόρτα στο ίδιο το κόμμα, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή στο Συνέδριο. «Απευθύνομαι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πάντα ο κορμός αυτής της προσπάθειας για την μεγάλη κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στην γέννηση του καινούργιου. Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά απευθύνομαι και  στην ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ κι όλες τις ως τώρα συνιστώσες του Κινήματος» τόνισε η κ. Γεννηματά.   

«Δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι συλλογική απόφαση του κόμματός μας και όχι προσωπική απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η επιλογή της κ. Γεννηματά να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σημαίνει απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής. Πολύ περισσότερο που η απόφαση διαγραφής δεν λήφθηκε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ», αναφέρει στην απόφασή του το κόμμα.

Και συνεχίζει: «Tο επιχείρημα ότι η διαγραφή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δε σημαίνει και διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής είναι αδύνατο να σταθεί λογικά. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς τη ΔΗΜΑΡ εκτός του πολυκομματικού φορέα του Κινήματος Αλλαγής.Η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ακυρώθηκε».

Τα 5 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που καταψήφισαν κατέθεσαν διαφορετική πρόταση που εισηγήθηκε ο Τάσος Δαρσινός: «Είναι λάθος η διαγραφή του συντρόφου προέδρου Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί αδυνατίζει τον κοινό αγώνα για μια σύγχρονη Κεντροαριστερά. Χωρίς όμως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που να επικυρώνει την ρήξη με το Κίνημα Αλλαγής και να διευκρινίζει τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος οδηγούμαστε σε μια σοβαρή ανατροπή της πορείας που έχουμε χαράξει. Έστω και τώρα κάνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση ενότητας για την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ», ανέφεραν στην κοινή τους πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι αν και ο Γιώργος Παπανδρέου με τη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών δήλωσε τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είχε την ίδια τύχη με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Και η Φώφη Γεννηματά θα ήθελε ενδεχομένως να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά δεν το αντέχει πολιτικά, ούτε η ίδια ούτε το κόμμα της.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin