«Εργάζομαι για να φύγουν τα πλοία με τους μετανάστες», δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι

Sharing is caring!

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε σήμερα μέσω Facebook ότι εργάζεται προκειμένου να εμποδίσει δύο πλοία διάσωσης μεταναστών τα οποία έχουν ναυλώσει γαλλικές και ισπανικές ΜΚΟ να αποβιβάσουν περισσότερους από 500 μετανάστες στην Ιταλία.

Το Ocean Viking των γαλλικών ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα και SOS Mediterranee περισυνέλλεξε περίπου 356 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης την Παρασκευή, ενώ το ισπανικό πλοίο Open Arms διέσωσε περίπου 160 ανθρώπους.

Και τα δύο πλοία βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο σε κοντινή απόσταση από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσουν τους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες.

«Εργάζομαι στο υπουργείο αυτό το πρωί προκειμένου να εμποδίσω περισσότερους από 500 μετανάστες να αποβιβαστούν από δύο πλοία ΜΚΟ, ένα γαλλικό και ένα ισπανικό», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

«Θα σας ενημερώσω πώς τελειώνει αυτό. Δεν θα τα παρατήσω».

Ο Σαλβίνι προσθέτει πως η Λιβύη προσφέρθηκε να δεχθεί πίσω τους μετανάστες που επιβαίνουν στο Ocean Viking και πως το Open Arms «πρέπει να πάει στην Ισπανία».

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τους μετανάστες στη σπαρασσόμενη από τη βία Λιβύη, λέγοντας πως οι μετανάστες υφίστανται βασανιστήρια και κακομεταχείριση εκεί. Η Open Arms έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονίσει την ανακατανομή των μεταναστών στην Ένωση.

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επέμβουν, προειδοποιώντας ότι πλησιάζουν καταιγίδες.

«Το να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο και τη βία στη Λιβύη μεσοπέλαγα με αυτό τον καιρό ισοδυναμεί με το να προκαλούμε τον ένα πόνο πάνω στον άλλο», δήλωσε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να τους επιτραπεί αμέσως να δέσουν, και να τους επιτραπεί να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται τόσο πολύ.»

Η Ισπανία δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να ασχοληθεί με την παροχή άμεσης φροντίδας στους μετανάστες.

«Το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως μια διάσωση λαμβάνει χώρα στο πιο κοντινό ασφαλές λιμάνι. Χωρίς αμφιβολία, αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει την Ιταλία. Αν ήμασταν εμείς, θα το κάναμε», δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Ανάπτυξης της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Αμπάλος στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Ωστόσο είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να σφυρηλατήσει μια «ευρύτερη» πολιτική προκειμένου να χειριστεί το θέμα των μεταναστευτικών αφίξεων μεταναστών από την Αφρική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin