Ευκλ. Τσακαλώτος: Η μεσαία τάξη χρειάζεται κάτι περισσότερο από μείωση των φόρων

Sharing is caring!

Η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης δεν αντιμετωπίζεται μόνο από τη μείωση της φορολογίας, αλλά από έναν συνδυασμό πολιτικών που μαζί με φοροελαφρύνσεις τοποθετεί το κοινωνικό πρόβλημα στο κέντρο της στρατηγικής. Οι μεσαίες τάξεις θέλουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης, ένα σταθερό πλαίσιο που δεν φοβούνται τον κίνδυνο της κοινωνικής υποβάθμισης με καλά σχολεία για τα παιδιά τους και καλά νοσοκομεία.

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης Κύπρου», προσθέτοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα ήταν μια καλή αρχή, ακριβώς διότι θα έθετε το κοινωνικό ζήτημα, την ανισότητα, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την έλλειψη προοπτικής για τις μεσαίες τάξεις στο ίδιο επίπεδο με τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση για διακομματική σύγκλιση στο θέμα της μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και της φορολογίας, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως δεν υπάρχει η παραμικρή σύμπτωση ως προς εκείνη την στρατηγική μέσω της οποίας θα μπορέσει να αποκτηθεί η αξιοπιστία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολύ καλύτερη θέση να το κερδίσει, διότι έχει ήδη αποκτήσει αξιοπιστία, έχει ήδη τρία χρόνια υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων, έχει αναδιαρθρώσει το χρέος και έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας που θωρακίζει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια.

Οι 120 δόσεις και το πακέτο παροχών

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με 18 έως 120 δόσεις. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ένα ευρύτερο πακέτο παροχών ενόψει της διπλής κάλπης του Μαΐου. Αυτό συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως έχει γράψει η «N» το νέο πακέτο παροχών, θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο φοροελαφρύνσεις, και θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του νέου αυτού «πακέτου» εξετάζονται μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων, νέες διορθωτικές παρεμβάσεις στις διατάξεις για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά της έκπτωσης 1,5% ή 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin