Η αεροπορική βιομηχανία παίρνει πλέον θέση για την κλιματική αλλαγή

Sharing is caring!

Η αεροπορική βιομηχανία παίρνει πλέον θέση για την κλιματική αλλαγή

Τελικά και ο άγιος φοβέρα θέλει. Μετά τις αφόρητες πιέσεις που άσκησαν οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών, αναφορικά με τα αεροπλάνα που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και ενισχύουν την κλιματική αλλαγή, τελικά είχε ως αποτέλεσμα η αεροπορική βιομηχανία να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το μικρό της δαχτυλάκι, κάτι που συνέβαινε εδώ και αρκετά χρόνια.

Συγκεκριμένα η αεροπορική βιομηχανία διά του εκπροσώπου της ανέφερε ό,τι: «Η καταπολέμηση της μείωσης εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση ενισχύουν την κλιματική αλλαγή είναι αντικειμενικά μία δαπανηρή προσπάθεια για τον κλάδο μας, επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η τεχνολογία που απαιτείται και εφαρμόζεται για να μειωθεί δραστικά το αποτύπωμα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δυστυχώς δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει πως επί του παρόντος δεν δύναται να παταχθεί παντελώς αυτό το λυπηρό φαινόμενο».

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ακτιβιστές ανά την υφήλιο που δίνουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για να πείσουν τους ταξιδιώτες να μποϋκοτάρουν τα αεροπορικά τους ταξίδια, κάτι που εν μέρει επιτεύχθηκε, με την γνωστή Σουηδέζα μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να πρωτοστατεί στο κίνημα. Ωστόσο το πιο θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως πλέον αυτοί οι κόποι φαίνεται να αποδίδουν καρπούς με συνέπεια η αεροπορική βιομηχανία να μην μένει άλλο αμέτοχη, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της.

«Ο κλάδος μας βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, σχετικά με τους ρύπους που εκπέμπουν τα αεροπλάνα», παραδέχτηκε ο Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη Σεούλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αεροπορική βιομηχανία είναι από εκείνους τους κλάδους που εκπέμπουν τους περισσότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 285 γραμμάρια εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο ταξιδιού, όπου υπερβαίνουν κατά πολύ τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Φερειπείν τα μέσα οδικής μεταφοράς ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 158 γραμμάρια, ενώ ο κλάδος των σιδηροδρόμων εκπέμπει κατά μέσο όρο 14 γραμμάρια CO2 στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, ο κ. De Juniac δήλωσε ό,τι: «Η αεροπορική βιομηχανία καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση των βλαβερών εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, όμως για να είμαστε ειλικρινείς χρειαζόμαστε ακόμα πολύ δρόμο για να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τελείως τους ρύπους που εκπέμπουν τα αεροπλάνα.

Ο τομέας των αεροπορικών μεταφορών κατηγορείται από αρκετούς σοβαρούς επιστήμονες ό,τι υποτιμά τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο, ενώ ο επικεφαλής της IATA άσκησε έντονες πιέσεις εναντίον των αεροπορικών εταιρειών ούτως ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει αυτή η ανευθυνότητα, μάλιστα ο συγκεκριμένος οργανισμός πρότεινε να εφαρμοστεί ένας «πράσινος φόρος» στην πολιτική αεροπορία, κάτι που φαίνεται να το ενστερνίζονται διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εκτιμά ό,τι οι αεροπορικές μεταφορές ευθύνονται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 – όπου είναι περίπου ισοδύναμο με τις συνολικές εκπομπές της Γερμανίας, σύμφωνα με την εταιρεία Sia Partners.

Επιπλέον, τα αεροσκάφη εκπέμπουν επίσης και βλαβεράσωματίδια όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx), τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα σε μεγάλο υψόμετρο, πράγμα που σημαίνει ό,τι η βιομηχανία είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνη για το 5% της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με το Climate Action Network.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin