Η θεωρία των «μεγάλων πετρών» (Big Rocks Theory)

Sharing is caring!

Η θεωρία των «μεγάλων πετρών» (Big Rocks Theory)

Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα του σωστού τρόπου διαχείρισης χρόνου και υποχρεώσεων, αλλά και απόδειξη της χρησιμότητας ορισμού προτεραιοτήτων στην καθημερινότητα μας, είναι το παράδειγμα των “μεγάλων πετρών”, κοινώς “big rocks”.

Η ιστορία των “μεγάλων πετρών” (“big rocks”) φημολογείται πως ακούστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης σε ένα σεμινάριο. Ο ομιλητής πήρε μια… γυάλα στην οποία και έριξε αρκετές μεγάλες πέτρες. Θεωρητικά, η γυάλα είχε γεμίσει, αφού δεν φαινόταν να χωρά κάτι άλλο. Τότε όμως έριξε μέσα της χαλίκια, περιστασιακά κουνώντας την ώστε αυτά να “καθίσουν” στα κενά ανάμεσα στις πέτρες. Μετά συνέχισε ρίχνοντας άμμο και ολοκλήρωσε το… mix ρίχνοντας νερό, μέχρι που πια πραγματικά δεν φαινόταν να χωρά κάτι άλλο.

Το νόημα σε αυτό το παράδειγμα δεν έχει να κάνει με το πώς μπορεί κανείς να… φτιάξει διακοσμητικά βάζα, αλλά με τη σημασία που έχει ο ορισμός προτεραιοτήτων στην καθημερινότητα μας. Αν η σειρά με την οποία είχαν προστεθεί τα υλικά στη γυάλα ήταν διαφορετική, δεν θα είχαν χωρέσει όλα. Και το σημαντικότερο είναι πως ορισμένες από τις μεγάλες πέτρες θα είχαν μείνει έξω.

Το γιατί είναι σημαντικό αυτό γίνεται ορατό όταν αντιστοιχίσει κανείς το μέγεθος κάθε υλικού με όλα όσα καλείται να αντιμετωπίσει στη ζωή του. Οι μεγαλύτερες πέτρες είναι οι πιο σημαντικές ευθύνες μας, το χαλίκι οι λιγότερο σημαντικές υποχρεώσεις μας κ.λπ. Η καθημερινότητα μας είναι η γυάλα, η οποία μοιάζει να μην μπορεί να χωρέσει όλα τα “θέλω” και τα “πρέπει” μας. Το σημαντικότερο όμως από το μάθημα των “μεγάλων πετρών” δεν είναι πως θα πρέπει να… βρούμε τρόπο να στριμώξουμε τα πάντα στις 24 ώρες κάθε μέρας, αλλά να δώσουμε προτεραιότητα στα σημαντικότερα και, στο χρόνο που θα απομείνει από αυτά, να φροντίσουμε να ασχοληθούμε με όσα δεν είναι τόσο σημαντικά.

Αν και μοιάζει αυτονόητο, είναι κάτι που συχνά ξεχνούμε και αποτελεί τη βασικότερη αιτία που πιάνουμε τον εαυτό μας να “τρέχει” την τελευταία στιγμή να προλάβει κάτι σημαντικό, έχοντας μέχρι τότε ξοδέψει αρκετό χρόνο σε μια προσπάθεια να προλάβει τα πάντα. Αξίζει λοιπόν να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε πιο ρεαλιστικά και με περισσότερη προσοχή το διαθέσιμο χρόνο μας, να φροντίζουμε να ρωτούμε συχνά τον εαυτό μας τι είναι πραγματικά σημαντικό και να του δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα. Για τα υπόλοιπα… βλέπουμε!

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin