Η ιδέα των μελλοντικών κατακόρυφων αγροκτημάτων

Sharing is caring!

Η ιδέα των μελλοντικών κατακόρυφων αγροκτημάτων

Η εφαρμογή της ιδέας των μελλοντικών «κατακόρυφων» αγροκτημάτων, τα οποία θα είναι σε θέση να παρέχουν τροφή σε 50,000 άτομα και θα καταλαμβάνουν μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο μιας πόλης δείχνει να είναι πλέον πραγματοποιήσιμη.

Τα κατακόρυφα αγροκτήματα τα οποία θα διατηρούν καλλιέργειες εδώδιμων προϊόντων σε περιβαλλοντικά φιλικούς ουρανοξύστες, σήμερα αποτελεί μόνο προϊόν της πιο τρελής φαντασίας ορισμένων φιλόδοξων επαγγελματιών.

Όμως παρά τις ανησυχίες για το υπερβολικό κόστος, ένας ειδικός επιστήμονας από την Νέα Υόρκη δηλώνει σήμερα ότι η φαντασία είναι δυνατόν να γίνει πραγματικότητα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν.

Καθοδηγούμενος από ένα σύνολο μελετών, οι οποίες προτείνουν ότι οι ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, ο καθηγητής Dickson Despommier από το πανεπιστήμιο της Columbia θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο γεωργίας για την αποφυγή μιας επικείμενης καταστροφής.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο αποτελεί επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου είναι τα μελλοντικά προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν.»

Όπως επισημαίνει, εάν οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας δεν αλλάξουν σύντομα, θα χρειαστούμε μια έκταση μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρης της Βραζιλίας για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του ανθρώπινου πληθυσμού.

Η εργασία με τη γη συμπεριλάμβανε πάντα ένα ποσοστό αβεβαιότητας ενώ σήμερα οι αποτυχίες στις σοδιές έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο.

Κριτικοί, όπως ο Bruce Bugbee, καθηγητής φυσιολογίας φυτικών καλλιεργειών από το πανεπιστήμιο της Utah, διαβλέπει βελτιώσεις στον τρόπο διαχείρισης των μελλοντικών καλλιεργειών. Για τον Despommier όμως ο κόσμος έχει ήδη την ανάγκη αλλά και την τεχνολογία για την βελτίωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο καθηγητής Despommier αναφέρει ότι το ενδιαφέρον του για το νέο μοντέλο καλλιέργειας πηγάζει από τις μακροχρόνιες μελέτες τους που αφορούν την μετάδοση νοσημάτων ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο Despommier θεωρεί ότι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της νέας μεθόδου είναι η παρεμπόδιση της μεταφοράς των νοσημάτων μέσω της τροφικής αλυσίδας, όμως η αντιμετώπιση του προβλήματος της επικείμενης τροφικής έλλειψης τον ενθουσιάζει πραγματικά.

Σε μια πρόσφατη άσκηση που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές του τμήματός του, αποκαλύφθηκε ότι ένα ανεξάρτητο κατακόρυφο αγρόκτημα 18 ορόφων το οποίο θα είναι ικανό να παρέχει τροφή σε περισσότερα από 50,000 άτομα θα μπορούσε να ανεγερθεί σε ένα οικοδομικό τετράγωνο μιας πόλης.

Ο Despommier προβλέπει ότι με τη βοήθεια μιας πολύ καλής χρηματοδότησης, ένα μικρότερο πρωτότυπο θα μπορούσε να ανεγερθεί μέσα στα επόμενα 7-10 χρόνια.

Τελικά, οι νέες αυτές οι καλλιέργειες σύμφωνα με τα σχέδια των φιλόδοξων επιστημόνων θα φτάνουν έως τους 30 ορόφους και θα αποτελούνται από συστήματα αυτόματης τροφοδότησης, παρακολούθησης και συλλογής. Οι καλλιέργειες θα συμπεριλαμβάνουν προϊόντα βασικής διατροφής όπως σιτάρι, ρύζι, ζάχαρη και λαχανικά.

Ο Despommier παραδέχεται ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα θα πρέπει να βελτιωθούν και τα συστήματα θα πρέπει να οργανωθούν έτσι ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση μετάδοσης νοσημάτων μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Επιμένει ωστόσο ότι η χρηματοδότηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με τον Despommier το κόστος έχει σταθεί εμπόδιο και σε παλιότερες επιχειρήσεις και προς το παρόν δείχνει ανυπέρβλητο.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για αυτή τη μελέτη, η ιδέα δεν είναι καινούργια όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η όλη ιδέα δεν έχει αξία.»

Η ένσταση του καθηγητή Bruce Bugbee έγκειται στα ποσά της ενέργειας που απαιτούνται για μια τέτοια κατακόρυφη δομή. Για παράδειγμα τα φυτά που θα βρίσκονται στους χαμηλότερους ορόφους θα χρειάζονται τεχνητό φωτισμό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα λοιπόν τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η ηλιακή ακτινοβολία είναι περιορισμένη. Η ανάπτυξη των φυτών δεν θα περιορίζεται από τη θερμοκρασία αλλά από το φως,» τονίζει ο Bugbee.

Ο Gene Giacomelli, υπεύθυνος του προγράμματος Controlled Environment Agriculture από το πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο Tucson, αναφέρει ότι τα ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια, την ποιότητα και την διατήρηση κατευθύνουν την γεωργία σε ένα σύνολο διαφορετικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας του Despommier, η οποία όπως αναφέρει ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Giacomelli και συνεργάτες του από την Αριζόνα εξέτασαν την περίπτωση μιας άλλης λύσης μετά από ένα συμβόλαιο για την σχεδίαση και κατασκευή ενός θαλάμου ανάπτυξης φυτών μέσα σε ένα νέο κτήριο στο ερευνητικό κέντρο Amundsen-Scott Research Station της Ανταρκτικής.

«Σήμερα μπορούμε να καλλιεργήσουμε οποιοδήποτε φυτό όποτε θέλουμε και όπου θέλουμε, όμως αυτό έχει ένα κόστος,» σχολιάζει ο Giacomelli.

Η μεταφορά

O Despommier αναφέρει ότι οι αστικές καλλιέργειες θα μπορούσαν να μειώσουν μερικώς το συνολικό τους κόστος αφού δεν θα υπάρχουν τα έξοδα μεταφοράς. Παρά την έλλειψη των τεχνολογικών μέσων, οι νέες καλλιέργειες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μικρές αλλά σταθερές εξελίξεις στα υδροπονικά και αυτοματοποιημένα συστήματα που θα ελέγχουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Όσον αφορά στην κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών σε τροφή με τα βασικά είδη διατροφής όπως ρύζι και σιτάρι, «θα πρέπει να περιοριστούμε σε στενά όρια,» σχολιάζει ο Bugbee, «όμως οι καλλιέργειες θα ήταν καλό προς το παρόν να αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους όπου το ηλιακό φως είναι δωρεάν και τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας είναι τόσο υψηλά το καλοκαίρι.

Ο Bugbee συμφωνεί ότι ορισμένες καλλιέργειες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα υψηλής αξίας τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα αναπτύσσονταν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Διάβασε επίσης: Τραπεζαρία: Αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων, οδηγίες διακόσμησης

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin