Η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο σε Ryanair και Wizzair για παράλογη πολιτική στις χειραποσκευές

Sharing is caring!

Η Ιταλία επέβαλε πρόστιμο σε Ryanair και Wizzair για παράλογη πολιτική στις χειραποσκευές

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε εχθές πρόστιμο στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, Ryanair και Wizzair για την παράλογη πολιτική που εφαρμόζουν στις χειραποσκευές των επιβατών.

Και οι δύο αεροπορικές εταιρείε ςεπιτρέπουν την δωρεάν είσοδο μικρών σάκων στην καμπίνα μόνο εάν μπορούν να στοιβάζονται κάτω από το κάθισμα, ενώ για τις μεγαλύτερες τσάντες μέχρι 10 κιλά εφαρμόζεται επιπλέον χρέωση στις αποσκευές.

Συγκεκριμένα, στην Ryanair επιβλήθηκε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ (3,4 εκατομμύρια δολάρια) και στην Wizzair ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (ιταλικά: Autorità garante della concorrenza e del mercato δήλωσε πως ο λόγος που επέβαλε αυτό το βαρύ πρόστιμο στις αεροπορικές εταιρείες οφείλεται στο γεγονός ό,τι οι περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν με μεγαλύτερη τσάντα, οπότε μέσω αυτής της ύπουλης τακτικής χρεώνουν τους επιβάτες από 5 έως 25 ευρώ, και έτσι βγάζουν τις οικονομικές ζημιές που προκύπτουν από την πώληση των φθηνών εισιτηρίων.

Όταν η Ryanair ανακοίνωσε τη νέα πολιτική για τις τσάντες ταξιδιού τον Αύγουστο, οι ιταλικές ρυθμιστικές αρχές διέταξαν την αεροπορική εταιρεία – καθώς και την Wizzair από την Ουγγαρία – να αναστείλουν το μέτρο, λέγοντας ό,τι μέσω αυτής της μεθόδου παραπλανούν τους καταναλωτές και ουσιαστικά αποκτούν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους που φέρονται τίμια αναφορικά με αυτό το ζήτημα, αφού μεταφέρουν δωρεάν τις αποσκευές καμπίνας.

Η Ryanair αντέδρασε με πολύ σκληρό τρόπο απέναντι σε αυτήν την υποτιθέμενη άδικη απόφαση της Ιταλικής αρχής, λέγοντας ό,τι η πολιτική της είναι διαφανής και ουσιαστικά συμβάλλει στη μείωση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.

Ωστόσο το περίεργο κομμάτι της υπόθεσης είναι πώς αυτήν την απαράδεκτη πρακτική την εντόπισε μόνο η αρμόδια αρχή της Ιταλίας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα κράτος – μέλος της ΕΕ που δραστηριοποιούνται αυτές οι δυο αεροπορικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει πως οι αρχές ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών χωρών δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή συμβαίνουν πράγματα με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που δεν γίνεται να το αναφέρουμε, προφανώς γιατί θα δεχτούμε μήνυση. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin