Η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας και ο ρόλος της στην κυβέρνηση: Είναι η Μπριζίτ Μακρόν το πιο μισητό πρόσωπο στο Ελιζέ;

Sharing is caring!

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει πριν από την εκλογή του: η σύζυγός του Μπριζίτ θα έπαιζε έναν ρόλο στο Ελιζέ. Έπειτα από 20 μήνες προεδρικής θητείας, αυτό αποδεικνύεται.

Στο βιβλίο τους με τίτλο “Madame la Presidente” (Κυρία πρόεδρε) που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Plon, οι πολιτικές συντάκτριες της εφημερίδας Le Parisien Αβά Νταμσιντί και Ναταλί Σικ καταγράφουν μαρτυρίες συνεργατών του προεδρικού ζεύγους για τον ρόλο που παίζει στο Ελιζέ η Μπριζίτ Μακρόν. Αυτή που αρνείται να παραστήσει τη “γλάστρα”, εμφανίζεται ως η πρώτη σύμβουλος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο πολιτικός ρόλος της Μπριζίτ

Το βιβλίο-έρευνα για την Μπριζίτ Μακρόν επανέρχεται στην ιστορία αγάπης μεταξύ του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν, υπογραμμίζει τα οχληρά σχόλια σε βάρος της πρώτης κυρίας, ακόμη και εκ μέρους του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τις συγγραφείς που υπενθυμίζουν ότι η Μπριζίτ είναι για τον πρόεδρο μια πραγματική πολιτική σύμβουλος, αν όχι η πρώτη σύμβουλος. Κάτι που δεν αρέσει καθόλου στο περιβάλλον του προέδρου, σε τέτοιο βαθμό που – σύμφωνα με φίλο του ζευγαριού – ορισμένοι νέοι σύμβουλοι του Μακρόν “ονειρεύονται να πεθάνει η Μπριζίτ”.

Η πρώτη κυρία μπορεί όμως να υπολογίζει σε αρκετούς υποστηρικτές, όπως η Μιριέλ Πενικό, η υπουργός Εργασίας που δηλώνει: Η Μπριζίτ Μακρόν “έχει αυτή την αξιοπρέπεια των μεγάλων γυναικών”.

brigitte-macron

Στους κόλπους της κυβέρνησης, η Μπριζίτ έχει μια στενότερη σχέση με ορισμένους υπουργούς. Αυτή φέρεται να συμβούλεψε τον Μακρόν πριν αυτός θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές να ενδιαφερθεί για τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ που διηύθυνε την ανώτερη εμπορική σχολή Essec πριν αναλάβει επί προεδρίας Μακρόν το υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν ήταν απόμακρη στον διορισμό ενός υφυπουργού αρμόδιου για την προστασία της παιδικής ηλικίας.

Η Μπριζίτ Μακρόν έχει μια εγγύτητα με την Σοφί Κλουζέλ, υφυπουργό αρμόδια για τα άτομα με αναπηρία, τη Μαρλέν Σκιαπά, υφυπουργό αρμόδια για την Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την Ανιές Μπιζίν, υπουργό Αλληλεγγύης και Υγείας. Έχοντας εστιάσει στην παιδεία και σε θέματα αναπηρίας –όπως μαρτυρούν τα πεπραγμένα της ατζέντας της που δημοσιοποιείται μηνιαίως, η πρώτη κυρία δεν διστάζει να στηρίζει τροπολογίες που εισηγούνται οι υπουργοί με τους οποίους έχει μια στενότερη συνεργασία.

Η Μακρόν, θαυμάστρια της πρώην σχολιάστριας στην εκπομπή “Grandes gueules” του δικτύου RMC, της Κλερ Ο’ Πτι, δείχνει τα μηνύματα της βουλευτή του κόμματος του Μακρόν από την περιφέρεια Ερ στη Νορμανδία στον σύζυγό της. “Δεν περιμένω απάντηση, ξέρω ότι το μήνυμα έχει σταλεί”, εξηγεί η Κλερ Ο’ Πτι στις δύο δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις δημοσιογράφους, ο Ζεράρ Κολόμπ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, πρότεινε αστειευόμενος ίσως να τεθεί η Μπριζίτ επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Μακρόν για τις ευρωεκλογές.

Η πρώτη κυρία ξέρει επίσης να κάνει τη γνώμη της να εισακούγεται όταν θέλει να εμποδίσει τον Εμανουέλ Μακρόν από μια κίνηση που εκείνη θεωρεί ότι είναι ίσως λανθασμένη. Θεωρώντας “άθλια” την παραίτηση του υπουργού Οικολογίας και Αλληλεγγύης Νικολά Ιλό -που την ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο- η Μπριζίτ επηρέασε τον πρόεδρο να μην δεχτεί τον οικολόγο μετά την παραίτησή του.

Όπως ο σύζυγός της, η ίδια χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις θύελλες του 2018. Δεν είχε “δει να έρχεται” η υπόθεση Μπεναλά και, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, παρουσίασε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde τη δαπανηρή ανακαίνιση στο Μέγαρο των Ηλυσίων… μεσούσης της κρίσης των “κίτρινων γιλέκων”. Ωστόσo καθώς συνόδευε τον πρόεδρο στην Αίγυπτο, ένας από τους συμβούλους του διέψευσε οποιαδήποτε απομόνωση της πρώτης κυρίας. “Σκέφτεστε ότι η Μπριζίτ θα μπορούσε να είναι αποκομμένη στο Ελιζέ… Δεν την ξέρετε καλά!”.

170202152621-macron-and-wife-super-tease

Η πρώτη κυρία δέχεται επίθεση για την ηλικία της. “Θα γεράσω, δεν το διαλέγω”, απαντά

Η διαφορά ηλικίας μεταξύ της Μπριζίτ και του Εμανουέλ Μακρόν δεν παύει να συζητιέται, μια πραγματικότητα που η πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν φοβάται να αντιμετωπίσει παρότι το θέμα είναι λεπτό και προσωπικό, γράφουν οι δύο συγγραφείς του βιβλίου “Madame la presidente”.

“Η αχίλλειος πτέρνα της”, έτσι χαρακτηρίζουν οι δύο δημοσιογράφοι ένα θέμα που στεναχωρεί την Μπριζίτ Μακρόν: τα οχληρά σχόλια για τη διαφορά ηλικίας της με τον 41 ετών σύζυγό της Εμανουέλ Μακρόν. Λόγω των επιθέσεων που δέχεται, η πρώτη κυρία φέρεται να επέλεξε να μιλήσει για το πρόσωπό της, ως απάντηση, όταν καλείται να αναφέρεται στα παραπάνω χρόνια που έχει από τον σύζυγό της.

Οι δυο δημοσιογράφοι περιλαμβάνουν δηλώσεις της Μπριζίτ, η οποία είναι ξεκάθαρη απέναντι στην κατάσταση: “Δεν είναι κάτι που έκανα. Θα γεράσω, δεν το διαλέγω”. Παρότι ο χρόνος δεν μπορεί να σταματήσει, οι επικρίσεις πρέπει να σταματήσουν, τονίζουν οι συγγραφείς προκειμένου το περιβάλλον της Μπριζίτ Μακρόν να μην θιγεί, να προστατευτεί.

Η 65χρονη πρώην καθηγήτρια που δίδασκε γαλλικά και θέατρο ανησυχεί για τα εγγόνια της, που θέλει να κρατήσει μακριά από κακόβουλα σχόλια προς το πρόσωπό της. Ωστόσο, η ίδια προσπαθεί να τα προσπερνά με χιούμορ. Στο φύλλο της 31η Ιανουαρίου 2019, η εφημερίδα δημοσιεύει απόσπασμα του βιβλίου στο οποίο γίνεται λόγος για τα λευκά μαλλιά του Εμανουέλ Μακρόν που ολοένα και πληθαίνουν, κάτι που ανησυχεί έναν στενό συνεργάτη του. Η απάντηση της πρώτης κυρίας: “Ξέρεις, εγώ βλέπω σε αυτό κάτι καλό, ότι εκείνος γερνά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ίσως να θέλει να με φτάσει!”.

Πηγή: Le Parisien, Paris Match, LCI

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin