Η φύση σε έξαρση στη Νέδα (ποταμός) στην Πελοπόννησο

Sharing is caring!

Η φύση σε έξαρση στη Νέδα (ποταμός) στην Πελοπόννησο

Ήρθε η ώρα να ζήσουμε τις ομορφιές του χειμώνα. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να βρεθεί κανείς κοντά στη Νέδα!

Διαλέξαμε την Πελοπόννησο και τη Νέδα, το μοναδικό ποτάμι της χώρας που είναι γένους θηλυκού. Τρεις νομοί, η Μεσσηνία, η Ηλεία και η Αρκαδία, καυχιούνται για τη Νέδα! Και οι τρεις χαίρονται τα νερά της και μοιράζονται τις ομορφιές της. Μαζί και οι χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Φαράγγια, καταρράχτες και ολόδροση φύση είναι το τοπίο που κυριαρχεί στις όχθες της.

Η Νέδα πηγάζει στο όρος Λύκαιο, στα σύνορα του νομού Μεσσηνίας και Αρκαδίας, κάνει μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων, χωρίζοντας με φυσικό τρόπο την Ηλεία και τη Μεσσηνία, ρίχνοντας τα νερά της στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στην Κυπαρισσία. Τα όμορφα και γραφικά χωριά στις πλαγιές της κοιλάδας έχουν συνδέσει την ιστορία τους με τα γάργαρα νερά του ποταμού. Ένα μοναδικής ομορφιάς στενό φαράγγι κατά μήκος του ποταμού χαρίζει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες φωτογραφικές εικόνες.

Το φαράγγι της Νέδας χαρακτηρίζεται από μοναδική υδροχαρή βλάστηση, κατάφυτες πλαγιές με πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και πουρνάρια. Σε διαφορετικά σημεία του ποταμού υπάρχουν τρεις καταρράχτες οι οποίοι καταλήγουν σε μικρές κολυμπήθρες, με εξαιρετική διαύγεια και τιρκουάζ χρωματισμούς του νερού.

Το να διασχίσει όμως κανείς τη Νέδα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες δυνατά ρεύματα αλλά και πολλά στενά περάσματα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Συμβουλευτείτε κάποιο τουριστικό γραφείο της περιοχής που πραγματοποιεί δραστηριότητες στο ποτάμι πριν ξεκινήσετε τις δύσκολες διαδρομές.

Η Νέδα και τα χωριά της διατηρούν μια σπάνια ομορφιά, που έχει ξεχωριστή χάρη κάθε εποχή του χρόνου. Δύο εναλλακτικές διαδρομές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς σας περιμένουν. Η πρώτη ακολουθεί το ποτάμι από την πλευρά της Ηλείας και ύστερα από μιάμιση ώρα διαδρομής μέσα σε ένα άγριο πευκοδάσος, φτάνει στα νερά του Ιονίου, στη θέση Πρασιδάκι. Η δεύτερη ακολουθεί το ποτάμι από την πλευρά της Μεσσηνίας, περνά από τα χωριά Καρνιές και Φόνισσα και καταλήγει στην Ελαία.

Το πιο διάσημο σημείο του ποταμού είναι εκείνο κοντά στο χωριό Πλατάνια όπου οι καταρράχτες σχηματίζουν με αριστοτεχνικό τρόπο φυσικές πισίνες, κλέβοντας την παράσταση ακόμα και από το ίδιο το φαράγγι. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γεφύρια που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού. Χαρακτηριστικό είναι το πέτρινο που βρίσκεται επίσης κοντά στο χωριό Πλατάνια. Όταν το διασχίσεις και ακολουθήσεις το μονοπάτι, φτάνεις στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας.

Το παραδοσιακό χωριό Κούβελα είναι ένας απαραίτητος σταθμός για τον επισκέπτη της Νέδας, αφού εδώ το ποτάμι κυριολεκτικά κυκλώνει τα γραφικά σπίτια του χωριού μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Εξίσου πανέμορφα και καταπράσινα είναι και τα διπλανά χωριά Σύρριζο και Διμάνδρα, που επίσης αξίζει να επισκεφτείτε.

Σε γενικές γραμμές θα συνιστούσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους που σκέφτονται να μεταβούν σε αυτό το πανέμορφο μέρος να το πράξουν με τη συνοδεία ενός ντόπιου που γνωρίζει τα μέρη ή κάποιου τουριστικού πράκτορα που είναι γνώστης της περιοχής, και ποτέ μην το πράξετε μόνοι σας, επειδή πρόκειται για ποταμό ο οποίος είναι φουσκωμένος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Τούτη η παράκληση απευθύνεται κυρίως για άτομα που είναι από την πόλη και δεν είναι εξοικειωμένα με τις παγίδες που κρύβει η φύση.

Τώρα όσον αφορά τα περίχωρα και τα χωριά που βρίσκονται γύρω από την Νέδα, εκεί σας διαβεβαιώνω με απόλυτη σιγουριά πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, τουναντίον θα βρείτε μία απέραντη και ζεστή αγκαλιά από τους ντόπιους που αναμφισβήτητα θα σας εκπλήξουν με την φιλοξενία τους, γιατί είναι άνθρωποι απλοί και απέριττοι, κάτι που συναντάς πολύ δύσκολα στις πόλεις της Ελλάδας, όπου εκεί ο κόσμος είναι κλεισμένος στον εαυτό του και δεν του αρέσει να συναναστρέφεται εύκολα με ξένους ανθρώπους.

Όπως και να έχει το πράγμα, είμαι κάτι παραπάνω από βέβαιος πως όποιος ταξιδέψει σε εκείνα τα μέρη, ενδέχεται να το πράξει μελλοντικά κι άλλες φορές, διότι είναι άπειρο το κάλλος που θα συναντήσει μπροστά του και είναι δύσκολο να σου βγει από το μυαλό αυτή η υπέροχη ομορφιά της φύσης.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin