Η Microsoft ανακοινώνει τη δεύτερη γενιά του HoloLens

Sharing is caring!

Η Microsoft προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της δεύτερης γενιάς της mixed reality μάσκας HoloLens, διατηρώντας τον προσανατολισμό της συσκευής προς τις επιχειρήσεις.

Με το HoloLens 2 η Microsoft ουσιαστικά επιλύει δύο βασικά προβλήματα της πρώτης έκδοσης: το στενό οπτικό πεδίο και την άνεση. Η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει διπλασιάσει το προσφερόμενο οπτικό πεδίο, χωρίς μείωση στην ποιότητα της εικόνας. Έτσι η συσκευή, με διευρυμένο οπτικό πεδίο, συνεχίζει να «παράγει» τουλάχιστον 47 pixels ανά μοίρα. Για την ακρίβεια, σε κάθε μάτι διατίθεται οθόνη ανάλυσης 2000 x 1500 pixels, δηλαδή ανά μοίρα διατίθενται 53 pixels.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σύστημα οθονών δεν δόθηκαν, αλλά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ars Technica, πρόκειται για οθόνες σχεδίασης MEMS (microelectromechanical system) της Microsoft με ενσωματωμένο έναν μικροσκοπικό ηλεκτρομηχανικό καθρέπτη που επιτρέπει την αναπήδηση της δέσμης του λέιζερ.

Ο δεύτερος σημαντικός τομέας βελτίωσης είναι αυτός της άνεσης. Το HoloLens πρώτης γενιάς είχε σημαντικό βάρος στο εμπρόσθιο τμήμα του, όπου συγκεντρώνονταν τα οπτικά μέρη, οι αισθητήρες, η μονάδα του υπολογιστή κλπ. Στο HoloLens 2 η μονάδα του υπολογιστή μετακινείται στο πίσω μέρος της συσκευής ενώ παράλληλα το εμπρόσθιο μέρος είναι πλέον κατασκευασμένο από ελαφρύτερα υλικά. Αυτά τα στοιχεία έχουν σαν αποτέλεσμα η μονάδα να έχει σαφώς πιο ισορροπημένο το βάρος της.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η Microsoft στη Βαρκελώνη και στο πλαίσιο του Mobile World Congress, έχει γίνει ευκολότερη η διαδικασία να φοράς και να βγάζεις τη μάσκα. Παράλληλα, στο HoloLens 2 ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να γυρίζει τα οπτικά μέρη προς τα πάνω ώστε να απελευθερώνει τα μάτια του δίχως να βγάζει τη μάσκα επαυξημένης πραγματικότητας.

Σοβαρή βελτίωση συνιστά η ενσωμάτωση λειτουργίας eye tracking, δηλαδή το HoloLens 2 έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται προς τα πού κοιτάζει ο χρήστης. Επιπλέον, έχει υπάρξει αναβάθμιση της ικανότητας παρακολούθησης των χεριών του χρήστη, με το σύστημα να προσφέρει πλέον αυξημένη διαδραστικότητα σε σχέση με τα προβαλλόμενα τρισδιάστατα αντικείμενα.

Στην μονάδα υπολογιστή του HoloLens 2 βρίσκεται η πλατφόρμα Snapdragon 850 πλαισιωμένη από τη δεύτερη γενιά της Holographic Processing Unit, η μπαταρία προσφέρει αυτονομία έως και τριών ωρών (όπως και στην πρώτη γενιά), ενώ υποστηρίζονται οι τεχνολογίες σύνδεσης Bluetooth 5 και 802.11ac. Όπως ήδη αναφέρθηκε το HoloLens 2 θα συνεχίσει να προσφέρεται πρωτίστως σε επιχειρήσεις με την τιμή του να υπολογίζεται στα 3500 δολάρια (έναντι 5000 δολαρίων του HoloLens πρώτης γενιάς).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin