Η Office Depot εξαπατούσε τους χρήστες, παρέχοντας αχρείαστη τεχνική υποστήριξη για PC

Sharing is caring!

Η Office Depot εξαπατούσε τους χρήστες, παρέχοντας αχρείαστη τεχνική υποστήριξη για PC

Η Office Depot και η συνεργάτρια εταιρία Support.com εξαπατούσαν για χρόνια τους πελάτες τους, παρέχοντας άσκοπες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για PC. Δηλαδή η απάτη είχε στηθεί μέσω ενός λογισμικού που ονομάζεται PC Health Check και υποτίθεται πως σάρωνε τον υπολογιστή για ιούς και κακόβουλα προγράμματα, και είχε ως αποτέλεσμα να δείχνει ψεύτικα αποτελέσματα, λέγοντας στο χρήστη πως ήταν μολυσμένος ,ενώ στην πραγματικότητα ήταν καθαρός.

Αυτές οι υποτιθέμενες υπηρεσίες επιδιόρθωσης του υπολογιστή για αφαίρεση των ιών κόστιζε ως και 300 δολάρια την κάθε φορά.

Ωστόσο αυτή η απάτη έπεσε στην αντίληψη της Federal Trade Commission (ή εν συντομία ) με αποτέλεσμα να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο στην Office Depot ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων και στην Support.com 10 εκατομμύρια δολάρια. Η FTC είναι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η FTC δήλωσε ό,τι σκοπεύει να επιστρέψει τα χρήματα στους εξαπατημένους καταναλωτές που έπεσαν θύματα αυτής της περίεργης απάτης, εν τούτοις στην αναφορά δεν διευκρινίζεται από ποιες χώρες ήταν τα θύματα.

Σύμφωνα με την FTC, η Office Depot και η Support.com είχαν επίγνωση της κατάστασης σχετικά με το λογισμικό που παραπλανούσε τον κόσμο και προφανώς η όλη κατάσταση δεν συνέβη εν αγνοία τους.

Έτσι για την ιστορία, το PC Health Check ξεκίνησε να διατίθεται στο διαδίκτυο από το 2009, αλλά ενώ γνώριζαν οι δύο εταιρείες πως εμφάνιζε ψεύτικα αποτελέσματα, εξακολουθούσαν να το προσφέρουν στους χρήστες, και μάλιστα το διαφήμιζαν εκτενώς ούτως ώστε να αποκτήσουν περαιτέρω πελάτες μέχρι τα τέλη του 2016.

Το κατηγορητήριο αναφέρει επακριβώς: «Μεταξύ του 2009 και του 2016, το Office Depot και το OfficeMax (αυτές οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν το 2013) προσέφεραν ηλεκτρονικές σαρώσεις για υπολογιστές χρησιμοποιώντας το λογισμικό «PC Health Check» που δημιουργήθηκε και διατέθηκε από την Support.com».

Ο πρόεδρος της FTC, Joe Simons ανέφερε. «Ετούτο το βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε σε αυτές τις δύο παραβατικές εταιρείες θα πρέπει να αποτελέσει ως παραδειγματική τιμωρία για όσες εταιρείες σκοπεύουν να εξαπατήσουν τους καταναλωτές με παρόμοιο τρόπο, παρέχοντας αχρείαστη τεχνική υποστήριξη στα ανυποψίαστα θύματα που ενδεχομένως δεν χρειάζονται».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin