Θεοχάρης: Είμαστε σε συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Sharing is caring!

Σε ανοικτή γραμμή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσον αφορά στις μετακινήσεις των τουριστών από τη μία χώρα στην άλλη, βρίσκεται με τη Βρετανία η Ελλάδα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα, αποκαλύπτοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων αξιωματούχων προκειμένου να διαπιστωθεί αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή.

«Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αφού εξήγησε ότι «δεν θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε ότι από τη στιγμή που ήδη ζητείται από κάθε τουρίστα να έχει μαζί του αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, «θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει».

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, δε, για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και τους ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογράφησής τους, ο κ. Θεοχάρης κατέστησε σαφές ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από κυβερνήσεις, από κρατικές αρχές και όχι από διάφορα ανεξάρτητα εργαστήρια, ενώ «γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να πιστοποιούμε αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα».

Φέρνοντας, δε, ως παράδειγμα τα ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, σημείωσε ότι είναι ψηφιακά, έχουν τρία επίπεδα ασφάλειας και «μπορούν να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές διαφόρων χωρών με τις οποίες συζητάμε για την καθιέρωσή τους».

Καταλήγοντας, σχετικά με την υποδοχή Βρετανών τουριστών το καλοκαίρι του 2021, ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση φέτος θα είναι καλύτερη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που ηγούνται στο πρόγραμμα εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για… ημικανονικό καλοκαίρι.

«Τα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία έχουν μειωθεί, άρα ελπίζουμε ότι, τόσο με τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και με τον περιορισμό της νόσου, φέτος θα μπορούμε να έχουμε ένα ημι-κανονικό, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος, τουριστικό καλοκαίρι», ανέφερε.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin