Ικανοποίηση Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών ΝΑΤΟ: Η Γερμανία μας εκμεταλλεύεται

Sharing is caring!

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα τη «θεαματική άνοδο» των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που γιορτάζει τα 70 του χρόνια αυτήν την εβδομάδα, εξαιρώντας, ωστόσο, τη Γερμανία.

  • Από την άφιξή μου στον Λευκό Οίκο, «πρόκειται για μια θεαματική άνοδο», «οι άνθρωποι πληρώνουν και εγώ είμαι πολύ χαρούμενος» είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ενώ υποδεχόταν τον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ωστόσο, αν και αναγνώρισε ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν στην ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου δαπανών, πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα τα δει να δαπανούν ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

  • «Εργαστήκαμε μαζί προκειμένου να καταφέρουμε ορισμένοι από τους συμμάχους μας να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ονομάζεται καταμερισμός βάρους» σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ.

Ο δισεκατομμυριούχος επανέλαβε βέβαια το παράπονό του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν δυσανάλογο μερίδιο των αμυντικών δαπανών. Εξάλλου, τόνισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ είναι καλές αλλά και η σχέση της Ουάσιγκτον με τον Στόλτενμπεργκ είναι «εξαιρετική».

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι θα ήθελε να δει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν άνω του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ απέκλεισε τη Γερμανία: «Ειλικρινά, η Γερμανία δεν πληρώνει το μερίδιο που της αναλογεί. Δεν πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν. Πληρώνουν κοντά στο 1%».
  • «Νιώθω μεγάλο σεβασμό για την Άγκελα (Μέρκελ) και νιώθω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα» εξήγησε ο Τραμπ, αναφέροντας ότι ο πατέρας του ήλθε από τη Γερμανία.

«Νιώθω απίθανα συναισθήματα για τη Γερμανία, όμως δεν πληρώνουν όσα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώνουν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν την Ευρώπη, όμως «προστατεύουμε χώρες που εκμεταλλεύτηκαν τις ΗΠΑ» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο εμπόριο.

«Θέλουμε απλά δικαιοσύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA
02/04/2019 22:38

Άλλα αντί άλλων ο Τραμπ: Δηλώνει πάλι έτοιμος να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, αν χρειαστεί

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin