Ιστορική υποχώρηση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ: Παίρνει πίσω το μέτρο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Sharing is caring!

Μετά από πολλές μέρες κινητοποιήσεων χιλιάδων πολιτών, τελικά οι τοπικές αρχές ανέστειλαν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανέστειλε σήμερα επ’ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που έχει στόχο να επιτραπεί η έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα, μετά την οργή και τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες τις οποίες προκάλεσε σ’ αυτόν τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό κόμβο.

Σε μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 1997 που το Χονγκ Κονγκ πέρασε σε κινεζική κυριαρχία, η Λαμ δήλωσε πως το νομοθετικό σώμα της πόλης θα σταματήσει τις εργασίες για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου. Τα επόμενα βήματα θα αποφασισθούν έπειτα από διαβουλεύσεις με διάφορα μέρη, πρόσθεσε.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία την περασμένη Κυριακή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους οργανωτές της πορείας. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι οποίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αντιμετωπίσθηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, βυθίζοντας την πόλη στην αναταραχή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ καθώς και ξένους και κινέζους υπηκόους που ζουν ή ταξιδεύουν στην πόλη, έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες ότι μπορεί να απειλήσει το κράτος δικαίου το οποίο υποστηρίζει το διεθνές οικονομικό στάτους του Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin