Κίνα και Ιράν ανεβάζουν το πετρέλαιο

Sharing is caring!

Σε τροχιά ανόδου επανέρχονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο των κινεζικών εισαγωγών αργού σε επίπεδα- ρεκόρ, αλλά και από την κλιμακούμενη κόντρα των ΗΠΑ με το Ιράν. 

Το αργό τύπου μπρεντ σπάει και πάλι το φράγμα των 70 δολαρίων, με την τιμή του να ενισχύεται 0,6% στα 70,31 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,9% σε σχέση με το χθεσινό κλείσμο στα 61,96  δολάρια το βαρέλι.

Με τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, αλλά και με τη Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ να διατηρούν προς το παρόν σε ισχύ τη συμφωνία για μείωση της προσφοράς, οι φόβοι για έλλειμμα στην αγορά επανέρχονται στο προσκήνιο.

Και τούτο την ώρα που τα στοιχεία από το μέτωπο της ζήτησης δείχνουν ανάκαμψη. Η Κίνα εισήγαγε τον Απρίλιο 10,64 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, με την ποσότητα να είανι αυξημένη κατά 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και η υψηλότερη όλων των εποχών. 

Συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου ήταν αυξημένες κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 10,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

naftemporiki.gr 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin