Κατοικίδια: Μια διαχρονική αγάπη

Sharing is caring!

Κατοικίδια: Μια διαχρονική αγάπη

Ακόμα και εάν γαυγίζουν, εάν νιαουρίζουν ή κελαηδούν, τα κατοικίδια ζώα με τα οποία μοιραζόμαστε τις ζωές μας είναι πολύτιμα για εμάς. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν ζώα, τα οποία απολαμβάνουν την ανθρώπινη αγάπη και φροντίδα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την American Pet Products Manufacturers Association, τα 2/3 των οικογενειών της Αμερικής έχουν τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Το νούμερο αυτό έχει αυξηθεί σε σχέση με το 56% των οικογενειών που είχαν κατοικίδια γύρω στο 1988.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Stephen Zawistowski από την American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, ένα ποσοστό 45% των ιδιοκτητών κατοικίδιων έχουν πάνω από ένα κατοικίδιο.

«Στις μέρες μας έχει παρατηρηθεί μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ζώων που υιοθετούνται τις ΗΠΑ,» σχολιάζει η Stephanie Shain εκπρόσωπος του Humane Society.

Τα κατοικίδια, ειδικά οι γάτες και οι σκύλοι θεωρούνται σημαντικά μέλη κάθε οικογένειας, με τους ιδιοκτήτες στην Αμερική τα τελευταία χρόνια να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ για την υγεία και την ευτυχία των κατοικίδιων τους. (Σχεδόν 41 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2020).

Πίνακας περιεχομένων

Μέλη της οικογένειας

Ενώ σήμερα η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου είναι κάτι το σύνηθες, σε παλιότερες εποχές θεωρείτο πολυτέλεια, σχολιάζει ο Alan Beck, καθηγητής κτηνιατρικής από το Purdue University’s Center for the Human-Animal Bond.

Ενώ οι γεωργοί κρατούσαν γάτες για να τους απαλλάσσουν από τα ενοχλητικά ποντίκια και σκύλους για να τους βοηθούν στο κυνήγι, η φροντίδα ενός ζώου μόνο και μόνο για την συντροφιά που θα παρείχε ήταν προνόμιο ατόμων με αρκετό ελεύθερο χρόνο και ένα αξιοσέβαστο εισόδημα.

Τα κατοικίδια δεν είναι απλά μέρος του νοικοκυριού ενός σπιτιού, όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής, στις μέρες μας θεωρούνται μέλη της εκάστοτε οικογένειας.

Ο Beck αναφέρει ότι ένα ποσοστό 40% των ατόμων που διατηρούν έστω και μια φωτογραφία της οικογένειας τους στο πορτοφόλι τους κρατούν επίσης και φωτογραφίες των κατοικίδιων τους, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι τα θεωρούν μέλη της οικογένειας τους.

Η κοινωνική αποδοχή

Τα κατοικίδια αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως ένα σημαντικότατο μέρος της ζωής μας αλλά και κόσμου μας, καθώς ο σεβασμός μας προς το περιβάλλον παρουσιάζει σταδιακή αύξηση.

Η μοναξιά και η κακομεταχείριση των ζώων αποτελεί κατακριτέα συμπεριφορά από το σύνολο της κοινωνίας ενώ οι αγαπημένοι μας φίλοι αρχίζουν να αποκτούν όλο και περισσότερα δικαιώματα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια, καθώς εκπομπές όπως το Animal Planet το οποίο επικεντρώνεται στην φροντίδα των ζώων ενισχύει το αίσθημα για την προστασία των ζώων.

Κτηνιατρική φροντίδα

Ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος έχει συμβάλει στην αύξηση των ιδιοκτητών κατοικίδιων είναι η εξέλιξη στον τομέα της κτηνιατρικής φροντίδας και η κατασκευή προϊόντων που επιτρέπει την απλούστευση της φροντίδας ενός ζώου, ειδικότερα για τα ψάρια, τα πουλιά και τα ερπετά, για τη φροντίδα των οποίων απαιτείται ειδικευμένη γνώση.

«Σήμερα καταλαβαίνουμε περισσότερα από ποτέ για τα ζώα,» σχολιάζει ο Shain.

Τα κτηνιατρικά φάρμακα έχουν αυξηθεί και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ειδικές περιπτώσεις αλλά και ασθένειες όπως ο καρκίνος.

«Οι γνώσεις μας έχουν αυξηθεί, σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για όλα αυτά που χρειάζονται για να έχουμε ένα ευτυχισμένο και υγιές κατοικίδιο κάτι το οποίο έχει οδηγήσει στην επιμήκυνση της ζωής τους και την δημιουργία νέων αναγκών από μέρους τους.»

Όλες αυτές οι ανάγκες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βιομηχανίας που ασχολείται με τις ανάγκες των ζώων όπως την τροφή, την υγεία αλλά και την ψυχαγωγία τους και η οποία πολλές φορές εκμεταλλεύεται τον υπερβολικό ζήλο που δείχνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων.

Η βιομηχανία

Τα καταστήματα και προϊόντα για τα κατοικίδια είναι σίγουρα μια σύγχρονη επινόηση, με τα πρώτα αληθινά καταστήματα για κατοικίδια να κάνουν την εμφάνιση τους μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διαθεσιμότητα φαγητού και άλλων βασικών ειδών φροντίδας για τα κατοικίδια κατέστησε πολύ πιο εύκολη τη φροντίδα ενός κατοικίδιου.

Πολλά από τα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, δεν αφορούν μόνο τις βασικές ανάγκες των ζώων. Για παράδειγμα θεωρείται καλό για τους σκύλους να επισκέπτονται περιποιητή και για τις γάτες να παίζουν με παιχνίδια.

Αν και η βιομηχανία των κατοικίδιων ζώων έχει οδηγήσει στην παραγωγή όλο και πιο εξεζητημένων προϊόντων, όπως ρούχα και καροτσάκια για τα κατοικίδια, η πλειοψηφία του κόσμου δεν ασπάζεται την φιλοσοφία τους.

Σύμφωνα με την American Pet Products Manufacturers Association τα περισσότερα χρήματα που ξοδεύει κάποιος για τα κατοικίδια, αφορούν στην ιατρική φροντίδα και τις βασικές του ανάγκες.

Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις που έχουν μετατρέψει την φροντίδα ενός ζώου τόσο απλή υπόθεση, υπάρχει ένας ακόμα πολύ πιο σημαντικός λόγος για την αυξανόμενη τάση περίθαλψης των ζώων από τον άνθρωπο.

«Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο υιοθετεί κάποιος ένα ζώο, είναι η συντροφιά που μπορεί να παρέχει,» σχολιάζει ο Zawistowski.

Όπως όλοι ξέρουμε μια χνουδωτή αγκαλιά, ένα γουργούρισμα, ένα τρυφερό γατίσιο ή σκυλίσιο βλέμμα είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό και ηρεμιστικό μετά από μια δύσκολη μέρα.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένα κατοικίδιο αποτελεί ευθύνη και θα πρέπει να αναλάβουμε τη φροντίδα του διασφαλίζοντας την καλή φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση του ίδιου του ζώου.

Διάβασε επίσης: Ποια προσωπικά μυστικά δεν πρέπει να μοιραστείς με κανέναν

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin