ΚΚΕ:”Τα μέτρα δεν εγγυώνται ασφαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας”

Sharing is caring!

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών» αναφέρει το ΚΚΕ σχετικά με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών.
«Αν δεν στηριχθεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δε θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του και καταθέτει – άλλη μια φορά – άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αλλά και για να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών, στο βαθμό που παραμένουν κλειστές οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές.
Το ΚΚΕ τονίζει και εξηγεί λεπτομερώς ότι για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται:
– Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας.
– Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.
– Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία.
– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία.
– Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών. Αυτό σημαίνει ότι: Παρέχεται άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση κανονικής άδειας.
– Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους.
– Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών) που θα μετακινηθούν προς τις περιοχές που υπηρετούν, καθώς και για τη στέγαση και τη σίτιση τους με ευθύνη του κράτους.
Αναφορικά με τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το ΚΚΕ υπογραμμίζει:
– Υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να σταματήσουν οι πειραματισμοί, οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων (διατύπωση και ζητούμενα) των πανελλαδικών.
– Είναι αναγκαίο με άμεση νομοθετική παρέμβαση να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές.
– Απαιτείται να αρθούν οι περιορισμοί για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν.
– Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την τηλεκπαίδευση, αυστηρά όπου αυτή απαιτείται να συνεχιστεί.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ το ΚΚΕ επισημαίνει: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διοικήσεις των ΑΕΙ να πάρουν μέτρα για να μη χαθεί κανένα εξάμηνο σε καμιά Σχολή, να διεξαχθούν η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου και διπλή το Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, οικονομική και ψυχολογική, των φοιτητών».
Τέλος, το ΚΚΕ καταθέτει – εκ νέου – την συγκεκριμένη πρότασή του, ειδικότερα, για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου αλλά και την επαναληπτική του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin