Κλίμα έντασης και μειωμένη προσφορά δίνουν ώθηση στον «μαύρο χρυσό»

Sharing is caring!

Oι επενδυτές  που αναζητούν ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη στρέφουν το βλέμμα τους προς τον «μαύρο χρυσό». Τα hedge funds στοιχηματίζουν ότι η εντεινόμενη ένταση ανά τον κόσμο θα συνεχίσει να ωθεί προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 16 Απριλίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν  τα αισιόδοξα στοιχήματα για το αμερικανικό αργό στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι συνολικές θέσεις (long και short) εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου, σε ένα χαρακτηριστικό δείγμα ότι το ράλι αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές, που επιστρέφουν και πάλι στην αγορά του πετρελαίου, έπειτα από την κατάρρευση των τιμών προς τα τέλη του 2018. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του αμερικανικού αργού έχει ανακάμψει σχεδόν 40%. Στις αρχές Απριλίου έφθασε κοντά στο όριο των 65 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες.

Παρότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων για μειώσεις στην παραγωγή έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές,, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο για πόσον καιρό ακόμη το καρτέλ και οι εταίροι θα διατηρήσουν τις περικοπές. Την ίδια στιγμή, οι επόμενες, κρίσιμες κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τις κυρώσεις στο Ιράν, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της έντασης σε Λιβύη, Αλγερία και Βενεζουέλα, είναι τα ισχυρά «χαρτιά» που θα καθορίσουν εάν η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Η προοπτική προσφοράς μικρότερης της ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει τους επόμενους μήνες τις τιμές έως και τα 80 δολάρια το βαρέλι, εκτιμούν οι αναλυτές.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin