Κουμουτσάκος: Να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Sharing is caring!

Πέρασμα σε μια άλλη εποχή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς για την Τουρκία, ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλά για «τάση από-δυτικοποίησης» της Άγκυρας που είναι δύσκολα αναστρέψιμη και διερωτάται αν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S-400.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η Ελλαδα πρέπει να αξιοποιήσει για τις δικές της προτεραιότητες εντός του ΝΑΤΟ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όπως αναφέρει χρειάζεται επειγόντως, αλλαγή διακυβέρνησης.

Αναλυτικά η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ:

«Καιρό τώρα μιλώ για σταθερή και δύσκολα αναστρέψιμη τάση απο-δυτικοποίησης της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μαικ Πένς, ακόμα και για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας απ’ το ΝΑΤΟ εάν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S 400, σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια άλλη εποχή.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι:

Ως Ελλάδα είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτήν; Για να την αξιοποιήσουμε για τις δικές μας προτεραιότητες εντός της Συμμαχίας; Αυτό είναι το γεωπολιτικό στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Χρειάζεται όμως, επειγόντως αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας».

Η προειδοποίηση Πενς προς την Τουρκία και η απάντηση της Άγκυρας

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην αγορά των ρωσικών S-400.

«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θέλει να παραμείνει σημαντικός σύμμαχος στον πιο επιτυχημένο συνασπισμό στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της συνεργασίας, λαμβάνοντας μία τόσο ριψοκίνδυνη απόφαση που υπονομεύει τον συνασπισμό μας;», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H τουρκική απάντηση στο αμερικανικό τελεσίγραφο: Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν

Στον Αμερικανό αξιωματούχο, απάντησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, καλώντας με τη σειρά του την Ουάσιγκτον να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος της Άγκυρας ή θα ενώσει τις δυνάμεις της με τρομοκράτες «για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του».

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin