Κρίθηκε παράνομη η απεργία… για αυτούς που δεν θα συμμετείχαν

Sharing is caring!

Τελευταία ανανέωση 22:35 | 15 Ιουν. 2021

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, εκδικάζοντας την αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε βάρος της ΑΔΕΔΥ επικαλούμενη την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, έκρινε πως η απεργία της 16ης Ιουνίου είναι παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί και μόνο όσον αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς. Ωστόσο και οι δύο κατηγορίες εργαζομένων είχαν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην απεργία, ακριβώς για να μην υπάρξει πρόβλημα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης είχε καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα αίτημα εξαίρεσης από την απεργία των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στην διαδικασία των πανελλαδικών, το οποίο και εγκρίθηκε από την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με στάσεις εργασίας μετά τις 10:00, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές για να προσέλθουν στα σχολεία. 

Έτσι επί της ουσίας το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε αυτό που είχαν ήδη αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την ΟΛΜΕ να εξαπολύει νωρίτερα επίθεση κατά της υπουργού Νίκη Κεραμέως, η οποία παρά τις αποφάσεις επέμεινε στην κατάθεση αγωγής, κατηγορώντας την για «επικίνδυνα και αυταρχικά παιχνίδια εντυπώσεων». 

Επίσης με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της» κάνοντας λόγο για «ύπουλη τακτική της κυβέρνησης». Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά», αλλά «εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα». 

Διαβάστε επίσης: 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την τύχη της απεργίας, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τα δελτία τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου επισήμαναν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση να παραιτηθούν από την αγωγή. «Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση» τόνισαν μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τη στάση εργασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπενθυμίζεται ότι: 

  • Στη γραμμή 1 του μετρό, δηλαδή στο δίκτυο του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, αλλά και του τραμ, τα δρομολόγια θα εκτελούνται μόνο έως τις 10 το πρωί αύριο, καθώς από την ώρα αυτή ξεκινά η στάση εργασίας, η οποία θα διαρκέσει έως και τη λήξη της βάρδιας.
  • Οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00 εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει για το ίδιο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μεταξύ 13:00-17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin