Κ. Υφαντής στο One Channel: Το Ιράν είναι παρίας με τεράστια δύναμη

Sharing is caring!

Καλεσμένος στην εκπομπή One Report, βρέθηκε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Υφαντής, προκειμένου να σχολιάσει την κρίση που έχει ξεσπάσει, μετά από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη (13/6) εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, καθώς και την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν.

Ο κ. Υφαντής δήλωσε πως παρά το βεβαρυμμένο παρελθόν του, το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ποιος μπορεί να ωφελείται από μία τέτοια κρίση, κάνοντας λόγο για ομάδες που λειτουργούν «εμπρηστικά» στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, με στόχο να δημιουργήσουν χάος στην ευρύτερη περιοχή.

Απαντώντας τώρα στο ερώτημα του κατά πόσο το Ιράν είναι ο «αδύναμος κρίκος» στις στρατηγικές σχέσεις των αξόνων που ελέγχουν την περιοχή, ο κ.Υφαντής σχολίασε πως το Ιράν είναι ένας παρίας που κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει από τη στιγμή που έχει και τις πλάτες της Ρωσίας και από τη στιγμή που προχωρά και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο κ.Υφαντής επεσήμανε τέλος πως με δεδομένες τις καλές σχέσεις Τουρκίας – Ιράν, αν η κατάσταση συνεχίσει να κλιμακώνεται, τότε η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δίλημμα και θα κληθεί να πάρει θέσει υπέρ ή κατά των ΗΠΑ.

Πηγή: onetv.gr

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin