«Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις» (Ματθ. 5,3)

Sharing is caring!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) έχει χάσει πλέον οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα. Με το να μπει στη διαδικασία να αναφερθεί με μακροσκελή (μάλιστα) ανάρτησή του στο Facebook στον πατέρα του Παύλο Τσίπρα και να αναγκαστεί να απαντήσει, να εξηγήσει, να δικαιολογηθεί, εύκολα κανείς βγάζει το συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός έχει χάσει πολλαπλώς το ηθικό πλεονέκτημα (που τόσο πολύ διαφήμιζε εδώ και πέντε χρόνια). Και εξηγούμαι:

Το έχασε (το ηθικό πλεονέκτημα) στο Μάτι. Το έχασε με τον Κυμπουρόπουλοκαι βεβαίως το έχασε με το κότερο της κυρίας Παναγοπούλου. Βρέθηκε ξαφνικά σε θέση αμύνης, τη στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι δεν μετανιώνει τίποτα από όσα αποκάλυψε στη Βουλή για τον πατέρα Τσίπρα. Ετσι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνοντας να ισχύει η ευαγγελική ρήση «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις».

Ενας τοξικός κοινοβουλευτικός «κυκεών» γεννιέται

Η Βουλή συζητεί εν Ολομελεία μια πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ποτέ δεν έγινε με νόμιμο και κανονικό τρόπο. Ταυτόχρονα δεν συζητεί τη πρόταση δυσπιστίας εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, παρ’ όλο που είχε κατατεθεί εγκαίρως και εγγράφως με όλους τους όρους και τους τύπους που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, υπογεγραμμένη μάλιστα από όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιρρήσεις για αυτό το γεγονός πρόβαλε στην αρχή της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, χωρίς να λάβει καθαρή και κατανοητή απάντηση επί της διαδικασίας αυτής από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Αποτελεί κοινοβουλευτική αυθαιρεσία το γεγονός ότι το «κολέγιο» των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση μόνο τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και όχι την πρόταση δυσπιστίας κατά του Π. Πολάκη, αν και η δεύτερη είχε προηγηθεί χρονικά. Το χειρότερο όμως είναι ότι η πρόταση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι ανυπόστατη ως κοινοβουλευτική νομική πράξη, όπως υποστήριξε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, γιατί ζητήθηκε από αναρμόδιο όργανο, ήτοι όχι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει το σχετικό κοινοβουλευτικό δικαίωμα κατ’ άρθρο 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προς τον οποίο ο Πρωθυπουργός δεν έχει εκχωρήσει μια τέτοια εξουσία, αλλά μόνο τον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Με την ίδια απόφαση επιχειρήθηκε να ελεγχθεί ο κοινοβουλευτικός λόγος, και μάλιστα να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης των βουλευτών, ορίζοντας τα κόμματα εκ των προτέρων το ποιοι βουλευτές θα πάρουν τον λόγο και όχι όπως προβλέπει η διάταξη 141 παρ. 3 του Κανονισμού, η οποία ορίζει η εγγραφή των ομιλητών να γίνεται ελεύθερα από όποιον επιθυμεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας των δύο πρώτων ομιλητών. Αληθινά ζούμε τις συνέπειες ενός τοξικού αριστερού κοινοβουλευτικού αχταρμά, που υποβαθμίζει και απαξιώνει τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

Ο τσιφούτης υπουργός και ο Καρανίκας

Η επόμενη μέρα της συζήτησης στη Βουλή, την οποία κατέβασε σε επίπεδο… καφενείου ο Πρωθυπουργός (κυρίως με τη σοκαριστική φράση που εκστόμισε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «είσαι πολύ λίγος να ομιλείς»), βρήκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν για όποιο άλλο θέμα μπορεί να φανταστεί κανείς παρά για τη συζήτησηΚαι πρώτα απ’ όλα τον Παύλο Πολάκη, που κατέφθασε με τη μηχανή στη Βουλή, πήγε στο καφενείο, παρήγγειλε ένα φραπέ, κάπνισε τα Camel τσιγάρα του και εν συνεχεία διάβασε προσεκτικά τα πρακτικά της ομιλίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού επρόκειτο να απαντήσει. Δέχθηκε λίγες επισκέψεις, όπως του βουλευτή (Εβρου) και γιατρού Δημήτρη Ρίζου ή του υποψήφιου ευρωβουλευτή Γιάννη Μουζάλα, αλλά και του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα. Ο τελευταίος αποκαλούσε τον κ. Πολάκη «Παυλάρα»

ΤΟ ΒΗΜΑ 

Σχόλια

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin

shares