Μετά το Touchpad στους φορητούς, σειρά έχει το non-contact Touchpad

Sharing is caring!

Μετά το Touchpad στους φορητούς, σειρά έχει το non-contact Touchpad

Μετά το πρώτο ποντίκι που έκανε την εμφάνιση του δίπλα σε έναν υπολογιστή στο Stanford Research Institute το 1963, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ αλλά σε γενικές γραμμές η όλη φιλοσοφία της συγκεκριμένης συσκευής παραμένει η ίδια. Μια συσκευή δηλαδή η οποία βρίσκεται δίπλα στο πληκτρολόγιο συνήθως και την κινούμε με το χέρι μας για να κινήσουμε τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή. Τροποποιήσεις και βελτιώσεις έχουν γίνει πάρα πολλές και όλες στοχεύουν στην καλύτερη και ομαλότερη κίνησή του πάνω στο γραφείο μας, την προσθήκη επιπλέον κουμπιών για ακόμα περισσότερες λειτουργίες, και την αύξηση της ακρίβειας στην κίνηση.

Στους φορητούς υπολογιστές το ρόλο του ποντικιού στις περισσότερες των περιπτώσεων το παίζει το touchpad, μια μικρή επιφάνεια όπου αγγίζοντάς την μπορούμε να “σέρνουμε” το δάχτυλό μας πάνω και να κατευθύνουμε τον κέρσορα.

Η επόμενη εξέλιξη λοιπόν είναι κάτι που αλλάζει τελείως τον τρόπο χρήσης. Η εταιρεία Alps Electric Co Ltd παρουσίασε πριν μερικές μέρες το νέο σύστημα που μέλλει να αντικαταστήσει το touchpad. Η τεχνολογία ονομάζεται “minute capacitance sensing technology” και εκμεταλεύεται το ηλεκτρικό φορτίο του χεριού του χειριστή ώστε να κινήσει τον δείκτη στην οθόνη χωρίς τα δάκτυλα να έρχονται σε επαφή με το touchpad. Συγκεκριμένα η συσκευή λειτουργεί μέχρι και 3 εκατοστά πάνω από το βελτιωμένο touchpad, επιτρέποντας στον χρήστη να χειρίζεται με ακρίβεια τον υπολογιστή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συσκευή μπορεί και λειτουργεί χάρη στην αυξημένη ευαισθησία του κυκλώματος μείωσης θορύβου (noice reduction), όπου μπορεί να αντιληφθεί ακόμα και ελάχιστα ηλεκτρικά φορτία που οφείλονται σε ένα χέρι που περνά από πάνω του.

Η συσκευή επιτρέπει ακόμα και συγκεκριμένες χειρονομίες από τον χρήστη ώστε να επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα μπορεί να δώσει την εντολή να παίξει μια ταινία κινώντας το χέρι του από αριστερά προς τα δεξιά πάνω από το touchpad ή ακόμα και να την προχωρήσει μπροστά ή προς τα πίσω απλά περιστρέφοντας το χέρι του προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά στον αέρα.

Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να ενσωματωθεί σε πλήθος συσκευών ώστε να αποτελεί έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή.

Αν και δεν έχει ακουστεί κάτι ακόμα για την άμεση εμπορική της αξιοποίηση, η εταιρεία συνεχίζει να την εξελίσσει και να την βελτιώνει, ενώ παρουσιάστηκε στο Alps Show 2008 στην Ιαπωνία.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin