Μετρά φίλους ο Τραμπ: Η στήριξη της Αθήνας στο Μαδούρο απειλεί την συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Sharing is caring!

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της», με αφορμή την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο για να εκδιώξει από την εξουσία τον Νικολάς Μαδούρο.

Η κίνηση της Ουάσιγκτον, θεωρήθηκε από μερικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, «αντιδημοκρατική πράξη». Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητή η ιδιαιτερότητα της χώρας αυτής. Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην «αυλή» των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος θεωρεί «απαράδεκτη παρέμβαση» στις υποθέσεις του δηλώσεις ηγετών, όπως αυτές του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Η στάση της Αθήνας στο ζήτημα, ενόχλησε την Ουάσινγκτον, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Ελλάδα. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΟΙ ΗΠΑ ζητούν η Αθήνα να δώσει την συναίνεσή της και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα. Η Ουάσινγκτον απαιτεί ομόφωνη απόφαση από την Ε.Ε. και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο.

Ο Λευκός Οίκος, παρά το γεγονός ότι γνώριζε εξαρχής πως ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μαδούρο, δεν ανέμενε ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Hellasjournal, πολλοί εντός των διπλωματικών κύκλων πιστεύουν πως μόλις λήξει η κρίση της Βενεζουέλας, ο Λευκός Οίκος θα πράξει ανάλογα με τις χώρες που εναντιώθηκαν στην αμερικανική πολιτική στο θέμα της Βενεζουέλας.

Πηγές της Ομογένειας θεωρούν ότι λόγω ενός θέματος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα, η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Αμερική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Διπλωματικές πηγές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα διαχωρίσει τη θέση της από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, και θα επανέλθει στην φιλοαμερικανική πολιτική της. Η συγκεκριμένη στιγμή απαιτεί από τον πρωθυπουργό να λάβει μία δύσκολη απόφαση.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin