Μυστικές υπηρεσίας ΗΠΑ: Ρωσία και Ιράν επιχείρησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020

Sharing is caring!

Η αξιολόγηση αυτή περιγράφεται σε μια 15σελιδη έκθεση σχετικά με ανάμιξη στις εκλογές, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Σε αυτήν αναφέρεται ότι σύμμαχοι του Τραμπ έπεσαν στην παγίδα της Μόσχας ενισχύοντας τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του Μπάιντεν από Ουκρανικά πρόσωπα, που συνδέονται με την Ρωσία, στην κούρσα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ και ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν άλλες απόπειρες επιρροής των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας «πολυσχιδούς μυστικής εκστρατείας επιρροής» από το Ιράν που είχε σκοπό να μειώσει την υποστήριξη προς τον Τραμπ.

Η έκθεση διατυπώνει επίσης μια αντίθετη αφήγηση που προωθήθηκε από συμμάχους του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου ότι η Κίνα παρενέβη στις εκλογές προς στήριξη του Μπάιντεν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο «δεν κατέβαλε προσπάθειες να αναμιχθεί στις εκλογές»

«Η Κίνα επιδίωκε σταθερότητα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και δεν θεώρησε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα αρκετά επωφελές για την Κίνα ώστε να διακινδυνεύσει αρνητικές αντιδράσεις αν αποκαλυφθεί» ανάμιξή της, σημείωσε η έκθεση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέγραψαν επίσης απόπειρες από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ να επηρεάσουν τις εκλογές, αν και «γενικά, εκτιμούμε ότι αυτές ήταν μικρότερης κλίμακας από αυτές που διεξήγαγαν η Ρωσία και το Ιράν».

Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και ο πρώην ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία αναμίχθηκε και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να στηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ με μια εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο να πλήξει την Δημοκρατική αντίπαλο του, Χίλαρι Κλίντον.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin