Νέα συνάντηση Μέι και Γιούνκερ στο τέλος του μήνα: Στις διαπραγματευτικές ομάδες το backstop

Sharing is caring!

Γιούνκερ και Μέι ανέθεσαν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες να συνεχίσουν τις συζητήσεις ώστε αφενός να προκύψουν διασφαλίσεις σε σχέση με τη χρήση και τον προσωρινό χαρακτήρα του “backstop”, αφετέρου να ξεπεραστεί η ίδια η ανάγκη της χρήσης του μέσα από τις προβλέψεις της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση, όπως ανακοίνωσαν από κοινού μετά τη συνάντησή τους απόψε στις Βρυξέλλες.

“Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός Μέι συναντήθηκαν σήμερα για να καταγράψουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν την τακτική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με τη διαδικασία που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου”, αναφέρεται στην κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση.

Αναλυτικά, οι Γιούνκερ και Μέι αντάλλαξαν απόψεις “για το πως θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις όσον αφορά το backstop, το οποίο υπογραμμίζεται και πάλι πως έχει προσωρινό χαρακτήρα και για το πως θα παρέχονται οι κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις και στις δύο πλευρές”.

Όπως αναφέρεται, “και οι δύο επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και να σεβαστούν την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η πρωθυπουργός Μέι, “αναγνώρισε τη θέση της ΕΕ και συγκεκριμένα την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Τουσκ και ο πρόεδρος Γιούνκερ στις 14 Ιανουαρίου” και εξέφρασε “την ικανοποίησή της για τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ομάδας δράσης του άρθρου 50”, το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αντικατάσταση του backstop στο μέλλον, και ανέθεσαν στον κύριο διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ και τον Υπουργό Εξωτερικών Στέβεν Μπάρκλεϋ να εξετάσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Κομισιόν και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον ζήτησαν να εξεταστεί αν μπορούν να γίνουν “προσθήκες ή αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση που είναι συνεπείς με τις θέσεις των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου” ώστε “να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στο προκείμενο και τη φιλοδοξία και των δύο πλευρών να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τη μελλοντική εταιρική σχέση”.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν και ο υπουργός Εξωτερικών θα δώσουν συνέχεια στις συζητήσεις.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και κάλεσαν τις αντίστοιχες ομάδες τους να συνεχίσουν “να διερευνούν τις επιλογές με θετικό πνεύμα”.

Θα επανεξετάσουν την πρόοδο και πάλι τις επόμενες μέρες, έχοντας υπόψιν το αυστηρό χρονοδιάγραμμα και την ιστορική σημασία “που θα θέσουν την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πορεία προς μια βαθιά και μοναδική μελλοντική εταιρική σχέση”.

Ο Πρόεδρος Juncker και ο Πρωθυπουργός May συμφώνησαν να μιλήσουν και πάλι πριν από το τέλος του μήνα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ – Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/02/2019 22:13

Καμία αλλαγή για το Brexit χωρίς συμφωνία για το ιρλανδικό backstop, δήλωσε ο Χάικο Μάας

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin