Νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα «κόκκινα δάνεια» με τους τραπεζίτες

Sharing is caring!

Σήμερα στις 15:00 θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι τραπεζίτες για μια νέα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις σοβαρές ενστάσεις που εγείρουν οι θεσμοί για τα «κόκκινα δάνεια».

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, κάλεσε στο γραφείο του τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και του επεσήμανε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Διότι αν δεν περάσει το προστατευτικό πλαίσιο στους δανειολήπτες που είχε συμφωνηθεί την τελευταία φορά στη συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με τον πρωθυπουργό, τότε πολιτικά η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα με τους πλειστηριασμούς στην πρώτη γραμμή.

Ο κ. Φλαμπουράρης, που αντιλαμβάνεται πλήρως τι θα σήμαινε πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη, έχει σημάνει στην ουσία συναγερμό στην περίπτωση που οι θεσμοί δεν συμφωνήσουν με το πλαίσιο νόμου και τις ρυθμίσεις που προτείνονται. Και αυτό γιατί πολύ απλά φοβούνται πως η μη προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί μεταξύ Λαφαζάνη, Κωνσταντοππούλου και δανειοληπτών…

Οι ενστάσεις των θεσμών έχουν να κάνουν κυρίως με το κούρεμα των οφειλών των δανειοληπτών, που δεν θα είναι -όπως λένε- οριζόντιο αλλά και με το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε συμφωνηθεί στις 250.000 ευρώ.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι ότι τελικά οι θεσμοί θα ζητήσουν αλλαγή του πλαισίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο τέλος μπαράζ πλειστηριασμών σε όσους δανειολήπτες δεν μπαίνουν στη ρύθμιση.

Έτσι, ο φόβος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα έχουν το πάνω χέρι , δεν θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες στο νέο νόμο που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ο χρόνος που θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση είναι αρκετά περιορισμένος και για αυτό το λόγο πραγματοποιείται σήμερα η νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η σύσκεψη κρίθηκε απαραίτητη από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού τα δεδομένα αλλάζουν και ο κλοιός των θεσμών σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω από τους δανειολήπτες που επιθυμούν μια δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνειά τους ώστε να μην χάσουν τα σπίτια τους και βρεθούν στο δρόμο.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση, την ώρα που η χώρα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση θα πληγεί, καθώς δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ιδιαίτερα αφού τις προηγούμενες ημέρες πανηγύριζε για το πλαίσιο νόμου που κατάφερε να συμφωνήσει με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

(Πηγή)

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin