Νεαρή υπάλληλος στην Κίνα πέθανε από εξαντλητικές ώρες δουλειάς

Sharing is caring!

Ο θάνατος της νεαρής υπαλλήλου έφερε στο προσκήνιο τη σκληρή κουλτούρα εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στην Pinduoduo Inc. μετά τον θάνατο μιας εργαζόμενης μόλις 22 ετών. Το γεγονός επανέφερε την κριτική για τις πολλές ώρες εργασίας που ισχύουν συνήθως στις εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα υπάλληλος κατέρρευσε ενώ περπατούσε στο σπίτι με συναδέλφους στη 1:30 π.μ. την περασμένη Τρίτη. Η υπάλληλος, η οποία γεννήθηκε το 1998 και εντάχθηκε στην Pinduoduo τον Ιούλιο του 2019, πέθανε μετά από σχεδόν έξι ώρες προσπαθειών ανάνηψης, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο θάνατός της πυροδότησε μια τεράστια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Pinduoduo και των ατελείωτων ωραρίων εργασίας που ισχύουν άτυπα για τους υπαλλήλους της, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι στο Δημοτικό Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης της Σαγκάης να ξεκινήσουν έρευνα.

Το λεγόμενο ωράριο γραφείου 9-9-6 (9 π.μ. έως 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα, μαζί με υπερωρίες) έγινε αντικείμενο κριτικής τα προηγούμενα χρόνια μετά από θανάτους και καταγγελίες από εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας. Ωστόσο, οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, από τον ιδρυτή της Alibaba Group Holding Ltd., Jack Ma, μέχρι τον επικεφαλής της JD.com Inc., Richard Liu, εγκρίνουν την πρακτική ως απαραίτητη για την επιβίωση σε έναν έντονα ανταγωνιστικό κλάδο και το κλειδί για τη συσσώρευση προσωπικού πλούτου.

«Οι κινεζικές εταιρείες διαδικτύου πρέπει να σκέφτονται πέρα ​​από μονόκερους και αρχικές δημόσιες προσφορές, και μια σταθερή, υγιής εταιρική κουλτούρα είναι απαραίτητη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», δήλωσε η Marlon Mai, γενική διευθύντρια στην εταιρεία συμβούλων προσλήψεων Morgan McKinley με έδρα τη Σαγκάη. «Η υγεία των εργαζομένων είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Η διαδικτυακή κριτική προστίθεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, οι οποίες πέρασαν τον περασμένο χρόνο αποκρούοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει την ανάπτυξή τους, ενώ είναι και στόχος αυξημένου ρυθμιστικού ελέγχου εντός της χώρας. Το Πεκίνο, τον Νοέμβριο, παρουσίασε κανονισμούς που αποσκοπούν στην εξάλειψη των μονοπωλιακών πρακτικών στον κλάδο του διαδικτύου, προκαλώντας ένα ξεπούλημα μετοχών των σχετικών εταιρειών.

Παρά την πτώση στο τέλος του έτους στην Alibaba και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, η Pinduoduo είχε παραμείνει σχετικά απρόσβλητη με τη μετοχή της να ανεβαίνει σε επίπεδο-ρεκόρ στις 30 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία είναι μια αυτοκρατορία ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 205 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιδιώκει επιθετικά να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξή της με την επέκταση στον hot κλάδο των διαδικτυακών αγορών ειδών σουπερμάρκετ, έκλεισε το έτος καταγράφοντας άνοδο 370% σε ετήσια βάση.

Αυτό βοήθησε στην ανάδειξη του Colin Huang στη θέση του δεύτερου πλουσιότερου άνδρα της Κίνας, ξεπερνώντας συναδέλφους του επιχειρηματίες όπως ο Πρόεδρος της Alibaba, Jack Ma, και της Tencent Holdings Ltd., Pony Ma, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Η τιμή της μετοχής της Pinduoduo βυθίστηκε κατά 6,1% στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.

Πηγή: fortune.com

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin