Ξεκλειδώθηκαν τα “γενετικά μυστικά” ασθενειών

Sharing is caring!

Ξεκλειδώθηκαν τα

Νέα εποχή για την κατανόηση και την αντιμετώπιση εφτά κοινών νόσων- από την υπέρταση μέχρι τον διαβήτη- από τις οποίες υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανοίγει πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία, που θα μελετά την γενετική βάση αυτών των ασθενειών.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας –που κράτησε δύο χρόνια, κόστισε 13,2 εκατομμύρια ευρώ, συμμετείχαν σε αυτή πενήντα ερευνητικές ομάδες και διακόσιοι ειδικοί- ανιχνεύτηκαν δώδεκα γονίδια ή μικροσκοπικές «μεταλλαγές – κλειδιά» που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων δυσλειτουργιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό υλικό (DNA) περίπου 17.000 ατόμων και δημιούργησαν μια βάση δεδομένων με περίπου 10 δισεκατομμύρια γενετικές πληροφορίες. Αναλυτικά, έλαβαν ως δείγμα γενετικό υλικό από 2.000 άτομα για κάθε μια από τις εφτά ασθένειες και χρησιμοποίησαν ως μέτρο σύγκρισης γενετικό υλικό από 3.000 υγιή άτομα.

Οι νέες αυτές ανακαλύψεις μπορούν να οδηγήσουν στο μέλλον σε μεθόδους “προσωπικής” ιατρικής, όπου οι γιατροί θα μπορούν να μελετήσουν το DNA του ασθενούς και να βρουν ποιο είναι το πιο κατάλληλο φάρμακο για αυτούς σύμφωνα με τα γονίδια του.

Παράλληλα, η νέα ανακάλυψη θα μπορέσει να βοηθήσει στην διερεύνηση των λόγων για τους οποίους κάποια άτομα αναπτύσσουν ασθένειες όπως κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Ντόνελι: «Πολλές από τις κοινές παθήσεις είναι πολύπλοκες, αποτελούνται από μέρη “φύσης” και “ανατροφής” με τα γονίδια να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας. Με το να αναγνωρίσουμε τα γονίδια που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις και το πώς προκύπτουν οι ασθένειες θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοι κινδυνεύουν και να δημιουργήσουμε “προσωπικά” φάρμακα για κάθε ασθενή».

Οι εφτά ασθένειες για τις οποίες ανακαλύφθηκαν τα “ένοχα” γονίδια

  • Διπολική διαταραχή: Γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη.
  • Στεφανιαία νόσος: Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στον κόσμο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας.
  • Υπέρταση: Οδηγεί σε εγκεφαλικά, καρδιόπαθειες και νεφροπάθειες.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτοάνοσο νόσημα.
  • Διαβήτης τύπου 1: Διαβητική κατάσταση που ο παθών πρέπει να λαμβάνει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: 170 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
  • Νόσος του Chron: Χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου που προκαλεί εξάντληση και πόνο για όλη τη διάρκεια της ζωής.
Προηγούμενο άρθροLancia μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα
Avatar

Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin