Οι παρενέργειες θεραπειών καρκίνου στην οδήγηση

Sharing is caring!

Οι παρενέργειες θεραπειών καρκίνου στην οδήγηση

Αρνητικές επιπτώσεις στην οδήγηση ενδέχεται να έχει η αγωγή κατά του καρκίνου στο κεφάλι ή το λαιμό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Η μειωμένη κινητικότητα του κεφαλιού και του λαιμού, ο φρικτός πόνος, η νοητική εξασθένηση και η ψυχολογική αναστάτωση είναι μερικές από τις παρενέργειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οδήγηση.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας η οδήγηση είναι μια πολύπλοκη διεργασία που απαιτεί αρκετές νοητικές, ψυχοκινητικές και άλλες ικανότητες όρασης και αντίληψης να συνεργάζονται παράλληλα.

«Οι λειτουργίες αυτές μπορεί να περιοριστούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή το λαιμό που έχουν λάβει αγωγή για καρκίνο», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις ικανότητες οδήγησης 10 ασθενών ηλικίας 56 ετών κατά μέσον όρο και μια ομάδα υγιών ανθρώπων 56 ατόμων ηλικίας 48 ετών κατά μέσον όρο. Ο μέσος όρος που χρειάζονταν για να φρενάρουν ήταν σημαντικά αυξημένος στους ασθενείς με καρκίνο σε σχέση με την ομάδα που ανήκουν τα υγιείς άτομα.

Ωστόσο, οι επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τσάρλεστον συνιστά περαιτέρω έρευνα σχετικά με την επίδραση της θεραπείας των καρκινοπαθών στις ικανότητες οδήγησης και στην ασφάλεια, τόσο των συνοδοιπόρων οχημάτων, όσο και των πεζών που κινούνται στον ίδιο δρόμο.

Εν τούτοις είναι κοινώς αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι υπάρχουν ορισμένα φάρμακα, που δεν ανήκουν μεν στην ομάδα κατασταλτικών ουσιών χαλάρωσης του νευρικού συστήματος, όμως έχουν την αρνητική ιδιότητα να επηρεάζουν -έστω και σε ένα μικρό ποσοστό- τα αντανακλαστικά των οδηγών και των χειριστών βαρέων οχημάτων. Και δυστυχώς τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα έχουν την κακή συνήθεια να μην διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων πριν ξεκινήσουν την αγωγή.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων από αμέλεια, κάτι που έχει συμβεί πάμπολλες φορές κατά το παρελθόν. Αλλά,για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν -πέραν των ασθενών- οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που δεν επισημαίνουν τούτη την ιδιομορφία στα άτομα που σκοπεύουν να πάρουν αυτά τα φάρμακα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin