Οι ψυχωτικές εμπειρίες στους εφήβους συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Sharing is caring!

Οι ψυχωτικές εμπειρίες στους εφήβους συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο μολυσμένος αέρας είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες ό,τι είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας προβλήματα στη καρδιά, στους πνεύμονες, και παράλληλα επιδεινώνει το άσθμα στους ασθενείς που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στην πραγματικότητα μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων παγκοσμίως, οδηγώντας έμμεσα ή άμεσα στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Τα ευρήματα μιας νέας έρευνας υποδηλώνουν ό,τι ο μολυσμένος ατμοσφαιρικός αέρας είναι εξίσου βλαβερός και για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, η Helen Fisher από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ό,τι οι ψυχωτικές εμπειρίες τείνουν να είναι πιο συχνές μεταξύ των εφήβων που ζουν σε περιοχές με μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα.

Για όσους δε γνωρίζουν, οι ψυχωτικές εμπειρίες είναι ουσιαστικά ακραίες μορφές συμπτωμάτων σε άτομα που πάσχουν από ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Τα συμπτώματα στις ψυχωτικές εμπειρίες περιλαμβάνουν το να ακούει κανείς φωνές, να έχει την αίσθηση της παράνοιας, να θυμάται συνεχώς κακές εμπειρίες του παρελθόντος που δεν μπορούν να βγουν από το μυαλό και κατά συνέπεια γίνονται εμμονή, κ.λπ.

Μάλιστα, βάσει αρκετών ερευνών που έχουν γίνει κατά το παρελθόν εκτιμάται πως οι ψυχωτικές εμπειρίες είναι πιο συχνές στην εφηβεία παρά στην ενηλικίωση. Ωστόσο, οι νέοι που έχουν ψυχωτικές εμπειρίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές, αυτοκτονική συμπεριφορά και μια σειρά άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η ερευνητική ομάδα μέσα από τη μελέτη της διαπίστωσε ό,τι οι ψυχωτικές εμπειρίες είναι ιδιαίτερα συχνές στους εφήβους όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υψηλές δόσεις στο διοξείδιο του αζώτου (NO2), τα οξείδια του αζώτου (NOx) και στα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5),.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένα άτομα από τη φύση τους έχουν πιο γερό οργανισμό εν αντιθέσει με κάποιους άλλους, δηλαδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, όμως κανείς δεν είναι άτρωτος, ωστόσο τα ανήλικα άτομα είναι γεγονός πως ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και πρέπει οι γονείς να τα προστατεύσουν με κάθε τρόπο, αναφορικά με τον μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα στην πόλη, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταναστεύσουν στο χωριό για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Μην ξεχνάτε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν σκοτώνει κατευθείαν, αλλά προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό (όπως στα ζωτικά όργανα), πράγμα που σημαίνει πως ο άνθρωπος με την πάροδο των ετών θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας που αυτά θα πληθαίνουν όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως στην αιθαλομίχλη.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin