ΟΟΣΑ: Η αβεβαιότητα λόγω εμπορικού πολέμου «εχθρός» της ανάπτυξης

Sharing is caring!

Οι εμπορικές εντάσεις έχουν ήδη τεράστιο κόστος στην παγκόσμια οικονομία, αφαιρώντας σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη, τονίζει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία. «Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ άσχημα», δήλωσε ο κ. Γκουρία σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις.

«Η αβεβαιότητα είναι εχθρός της ανάπτυξης», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται, καθώς κλιμακώνεται η σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί με επιβολή δασμών και άλλες χώρες, όπως το Μεξικό. Ο ΟΟΣΑ τον προηγούμενο μήνα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,9%. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι ο εμπορικός πόλεμος κινδυνεύει να αφαιρέσει μισή ποσοστιαία μονάδα από την παγκόσμια οικονομία μισή ποσοστιαία μονάδα ή 455 δισ. δολάρια το 2020.

Οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές έχουν ανταποκριθεί στις ανησυχίες για την ανάπτυξη με μειώσεις επιτοκίων, ενώ και η FED όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης. Η FED έχει αφήσει ανοικτό το παράθυρο για επιτοκιακές μειώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ικανότητά τους να αποτρέψουν την οικονομική επιβράδυνση ίσως να είναι περιορισμένη. 

«Το ερώτημα είναι πόσα “πυρομαχικά” διαθέτουν, πόσα μαγικά εργαλεία; Ολοένα και λιγότερα», υπογραμμίζει ο κ. Γκουρία.

naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Post Author: admin